Χωρίζοντας ένα σπίτι σε
9 Τετράγωνα ή 8 Τρίγωνα;

Feng Shui Χωρίζοντας ένα σπίτι σε Εννέα Τετράγωνα ή Οκτώ Τρίγωνα;

Αυτό φαίνεται να είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα. Οι δύο τρόποι ανάλυσης του feng shui ενός σπιτιού έχουν διαφορετική βάση. Η σύγκρισή τους είναι σα να συγκρίνουμε μήλα και πορτοκάλια. Διαβάστε παρακάτω για να δείτε τι είναι η κάθε μέθοδος και αποφασίστε μόνοι σας ποια θα ακολουθήσετε.

Πριν χτιστεί ένα σπίτι, το Ουράνιο Qi και το Γήινο Qi συναντιούνται στην επιφάνεια της γης. Όταν χτίζεται ένα σπίτι, έχουμε τον Άνθρωπο που χτίζει το σπίτι στη Γη κάτω από τον Ουρανό. Είναι αυτό που ονομάζουμε δημιουργία της Ουράνιας Καρδιάς.
Για ένα σπίτι μπορεί να κατασκευαστεί ένας αστρικός χάρτης σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του sitting και του facing του σπιτιού. Αυτός ο χάρτης δε μπορεί να αλλάξει, μέχρι να αλλάξει η Ουράνια Καρδιά. Αυτό γίνεται με κάτι που είναι ισότιμο με την ανακατασκευή του σπιτιού για να του δώσουμε καινούρια ζωή. Είναι ένα άλλο περίπλοκο θέμα.

Η ιδέα του Ουρανού, της Γης και του Ανθρώπου σημαίνει ανθρώπινες δραστηριότητες (Άνθρωπος) σε συγκεκριμένο χώρο (Γη) και χρόνο (Ουρανός). Σε σχέση με ένα σπίτι, αυτό είναι η γέννηση του σπιτιού σε ένα συγκεκριμένο τόπο και κατά τη διάρκεια μίας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Οι άνθρωποι που έχτισαν το σπίτι είναι σαν τους γονείς τους σπιτιού. Μπορεί να μη μένουν στο σπίτι, ακριβώς όπως κάποιοι άνθρωποι βρίσκονται υπό τη φροντίδα θετών γονιών μετά τη γέννησή τους. Η αλλαγή των θετών γονιών δεν αλλάζει το DNA ενός ατόμου. Γιαυτό είναι η ημερομηνία τελείωσης της κατασκευής του σπιτιού που καθορίζει την Ουράνια Καρδιά και όχι η ημερομηνία μετακόμισης.

9 Τετράγωνα

Όταν σχεδιάζεται ο αστρικός χάρτης, καθορίζεται το ενεργειακό σχέδιο του σπιτιού. Το σχέδιο φαίνεται εύκολα σε ένα τετράγωνο 3x3.
Για παράδειγμα, για ένα σπίτι που χτίστηκε στην Περίοδο 7 με facing στις 90ο ο χάρτης είναι:

Μετά αυτός ο χάρτης τοποθετείται πάνω στο σχέδιο του σπιτιού. Έτσι το σπίτι χωρίζεται σε 9 ίσα μέρη με μία μικρή προσαρμογή όταν υπάρχουν δομικά χωρίσματα.

Η θεωρία που υποστηρίζει αυτή τη μέθοδο είναι ότι η κατανομή του Qi βρίσκεται σε συμφωνία με τον τρόπο που το άστρο πετάει εμπρός ή πίσω κατά την τροχιά του Luo Shu.
Αυτή η τροχιά είναι επίσης γνωστή ως «ο κανόνας μέτρησης του Ουρανού».

8 Τρίγωνα

Σύμφωνα με το Qing Nang Jing 青囊经 (Το Κλασσικό της Κυανής Τσάντας):
«Το Qi έρχεται από οκτώ κατευθύνσεις»

Οι Master του Feng Shui στα αρχαία χρόνια χρησιμοποιούσαν ένα luopan και παρατηρούσαν τους διαφορετικούς τύπους του Qi που ερχόταν από τις οκτώ κατευθύνσεις. Βέβαια για πιο ακριβή ανάλυση έπρεπε επίσης να μελετήσουν το Qi που ερχόταν από 24 βουνά, 64 εξάγραμμα, ακόμα και 384 yao!

Όλη η ιδέα του Feng Shui είναι να μελετήσουμε τους διαφορετικούς τύπους Qi από τις διαφορετικές κατευθύνσεις. Δεν έχει να κάνει με τη μελέτη του Qi που αντιστοιχεί σε 9 τετράγωνα καθορισμένα από φανταστικές γραμμές. Δεν έχει να κάνει με τη μελέτη του Qi που αντιστοιχεί σε 8 τρίγωνα καθορισμένα από φανταστικές γραμμές. Έτσι δεν πρόκειται για «τριγώνου εναντίον τετραγώνου». Πρόκειται για το «Qi που έρχεται από 8 κατευθύνσεις εναντίον του Qi που γεμίζει 9 τετράγωνα».

Στην πραγματικότητα το Qi έρχεται στο σπίτι από όλες τις κατευθύνσεις. Το facing είναι το πιο yang και έτσι επηρεάζει περισσότερο. Το sitting είναι το πιο yin και έτσι είναι το πιο δεκτικό. Μόλις μπει μέσα θα γεμίσει το σπίτι. Φανταστείτε ότι έχετε νερό που έρχεται από όλες τις κατευθύνσεις προς ένα σπίτι. Θα έρθει από τις πόρτες και τα παράθυρα. Θα παρεισφρύσει επίσης μέσα από τους πόρους των τοίχων. Μόλις μπει μέσα κινείται ελεύθερα και γεμίζει κάθε διάδρομο και χώρο. Δε μπορείς να ξεχωρίσεις το νερό που εισέρχεται από διαφορετικούς διαδρόμους. Βλέπετε λοιπόν ότι είναι σημαντικό να εντοπίσετε τις πόρτες και τα παράθυρα για να βρείτε ποια υδάτινα άστρα μπαίνουν μέσα στο σπίτι και πώς κατευθύνονται για να γεμίσουν το σπίτι.

Μπορείτε να αρχίσετε να μαθαίνετε τα ιπτάμενα άστρα με τα 9 τετράγωνα, διότι είναι εύκολο να τα καταλάβετε. Αυτό είναι το βασικό επίπεδο. Σε ένα υψηλότερο επίπεδο, πρέπει να αναζητήσουμε καθοδήγηση από τα σημαντικά κλασσικά. Έτσι δεν είναι σωστό ή λάθος, αλλά διαφορετικά επίπεδα κατανόησης.

Πολλοί λένε ότι οι αρχαίοι χρησιμοποιούσαν τα 9 ανάκτορα όταν έκαναν μία μελέτη feng shui. Είναι αλήθεια άραγε;

Τα αρχαία βιβλία δεν έχουν καλά σχέδια. Ακόμα και στα βιβλία που δημοσιεύθηκαν πριν από 100 χρόνια, τα σχέδια είναι πολύ κακής ποιότητας. Συνήθως η κάτοψη συνοδεύεται από ένα χάρτη ιπτάμενων άστρων. Ο χάρτης περιστρέφεται ώστε να δείχνει πώς βλέπει το σπίτι. Οι γραμμές δεν υπάρχουν.

Ο Jiang Da Hong 蔣大鴻 μάλιστα τόνισε επανειλημμένα τη σημασία της χρήσης των 8 κατευθύνσεων. Κάποια αποσπάσματα από τα γραπτά του βρίσκονται εδώ:

Από το Ba Zhai Tian Yuan Fu 八宅天元賦

«...αν θέλετε να ξέρετε τι συμβαίνει αληθινά στα οκτώ σπίτια, πρέπει να ξέρετε τους αριθμούς στα εννέα ανάκτορα...

...Γενικά μιλώντας πρέπει να μελετήσετε το σχήμα του σπιτιού, και να εξετάσετε την πόρτα και τους διαδρόμους. Αν είναι τετράγωνο και κανονικό, τότε υπάρχουν τα 8 ανάκτορα. Αν είναι φαρδύ και μακρόστενο, τότε δύο τρίγραμμα θα κυριαρχούν...

...Αν ένα σπίτι που έχει facing στο Kun είναι βαθύ και μακρύ, τότε οι πόρτες Dui και Li δεν ταιριάζουν...»

Η πρώτη παράγραφος αναφέρει μόνο «αριθμούς». Δε λέει αν τα ανάκτορα είναι τετράγωνα ή ορθογώνια. Αναφέρει τα 9 ανάκτορα, διότι οι αριθμοί βρίσκονται και στα 9 ανάκτορα του αστρικού χάρτη.

Η δεύτερη παράγραφος είναι αρκετά σαφής. Για ένα κανονικό σπίτι σε σχήμα τετραγώνου, τα 8 (όχι τα 9) ανάκτορα είναι λίγο ή πολύ τα ίδια. Για ένα μακρόστενο και φαρδύ σπίτι, υπάρχουν δύο ανάκτορα που έχουν περισσότερη επίδραση. Αυτό μας λέει καθαρά ότι ο τρόπος δεν είναι ο χωρισμός του σπιτιού σε 9 ίσα τμήματα με χρήση του πλέγματος 3x3.

Ο Master Jiang φοβόταν ότι αυτό δεν ήταν αρκετά σαφές. Στην τρίτη παράγραφο, λέει ότι αν χρησιμοποιήσουμε το πλέγμα των 9 ορθογωνίων, θα τοποθετήσουμε λάθος τις πόρτες. Αναφέρει ένα μακρόστενο σπίτι με facing Kun. Η πόρτα που φαίνεται να είναι στο ανάκτορο Dui στην πραγματικότητα δεν επηρεάζεται από το Qi της κατεύθυνσης Dui. Η πόρτα που φαίνεται να είναι στο ανάκτορο Li στην πραγματικότητα δε δέχεται Qi από το Li. Τα παρακάτω σχέδια απεικονίζουν την κατάσταση.

Η χρήση 9 τετραγώνων τοποθετεί τη μία πόρτα στο Ανάκτορο Li και την άλλη στο Ανάκτορο Dui.

Το μαγικό τετράγωνο 3x3 σας λέει μόνο τον κανόνα για να κινηθούν τα άστρα. Δεν πρέπει να το βλέπουμε ως χάρτη του χώρου. Οι αρχαίοι σοφά αποκαλούσαν αυτό το μαγικό τετράγωνο «κανόνα μέτρησης του ουρανού». Αυτό σημαίνει ότι είναι ο «κανόνας» και όχι ο χώρος.

Το τριγωνικό σχήμα δε σημαίνει ότι υπάρχουν οκτώ ανάκτορα, το καθένα στο σχήμα ενός τριγώνου. Απλά σημαίνει ότι το διαφορετικό Qi στον αστρικό χάρτη έρχεται από αυτές τις κατευθύνσεις. Τώρα πρέπει να είναι σαφές πώς αναλύουμε το Qi σε ένα σπίτι χρησιμοποιώντας τα ιπτάμενα άστρα.