Η Βιογραφία του Lu Ban

Η Βιογραφία του Lu Ban του Ιδρυτή του χάρακα του Feng Shui

Ο Lu Ban 魯班 γεννήθηκε γύρω στο 507 π.Χ. στην ταραχώδη τότε Chun Qiu Shi Dai 春秋时代 επαρχία κατά την Φθινοπωρινή Περίοδο της δυναστείας Zhou 周 σε μια εποχή μεγάλου εμφυλίου πολέμου στην Κίνα.

Ο Lu ήταν ξυλουργός, μηχανικός και εφευρέτης, αργότερα τον θεοποιήσανε και πλέον αναφέρεται ως "Ο Άγιος των Οικοδόμων" ή ο "Φύλακας Προστάτης των κτιρίων".

Η ιστορία αναφέρει ότι ο Lu, μελέτησε φιλοσοφία σε νεαρή ηλικία, Απογοητευμένος από τους ανθρώπους που κυριαρχούσαν το έθνος του Zhou, αποφάσισε να ταξιδέψει μακριά και να αναζητήσει τρόπους για την καλυτέρευση ζωής του λαού του.

Στα ταξίδια του συνάντησε μια ομάδα ανθρώπων και παρέμεινε μαζί τους για πολλά χρόνια μελετώντας την τέχνη στο σκάλισμα, την κοπή, την ζωγραφική και χάραξη του ξύλου και αισθάνθηκε να διαδώσει αυτές τις τέχνες στον λαό του προς όφελος του βασιλείου.

Ο Lu έχει αναπτύσσει και κατασκευάσει πολλά εργαλεία για την κατασκευή των κτιρίων. λέγεται, ότι μπορούσε να "καταλάβει το πνεύμα που βρισκόταν πίσω από το κτίριο" και ευθυνόταν για τα διάφορα συμβάντα που συνέβαιναν μέσα σε αυτό.

Στα βιβλία αναφέρεται ότι ο Lu είχε πει:
"Ο Ουρανός είναι ένας φυσικός κύκλος, η Γη είναι μια πλατεία που λαμβάνει το Qi του Ουρανού, όπου ο άνθρωπος με τη σειρά του μπορεί να ανακαλύψει την ποιότητα του Qi του Ουρανού και της Γης με την πυξίδα, τον χάρακα, τις γραμμές μελάνης και το επίπεδο"

Πολλές εφευρέσεις αποδίδονται στον Lu Ban εκτός από τα εργαλεία οικοδόμησης, έχει κατασκευάσει και πολλά στρατιωτικά εργαλεία. (μια παλιά ιστορία λέει ότι κάποτε σκάλισε ένα πουλί τόσο ζωντανό, που έμεινε στον αέρα για δέκα ημέρες).

Στα βιβλία λέγεται ότι ο Lu συνάντησε έναν αθάνατο και μελέτησε τους τρόπους της μαγείας και τέλος, αναλήφθηκε στους ουρανούς για να γίνει μια ουράνια θεότητα, όπου λατρεύεται από τους οικοδόμους, τους κτίστες, τους ξυλουργούς και ελαιοχρωματιστές.

Η παράδοση αναφέρει ότι έχει επιβλέψει την κατασκευή μεγάλων κτιριακών έργων κατά τη διάρκεια των δυναστειών Han 漢, Tang 唐, Song 宋 και Míng 明, συμπεριλαμβανομένου το "Μεγάλο Παλάτι" του "Gu Gong 故宫" στο Πεκίνο, γνωστότερο ως Η Απαγορευμένη Πόλη.

Imperial Palace
Master Craftsman Shrine
Forbidden City

Υπάρχουν ακόμη και ορισμένοι ναοί που εξακολουθούν να είναι αφιερωμένοι σε αυτόν σήμερα, συμπεριλαμβανομένου του Lu Ban Xian Shi Mao 鲁班先师庙 "Master Craftsman Luban Shrine" στο Χονγκ Κονγκ.

Ένα φεστιβάλ προς τιμή του πραγματοποιείται ετησίως την 13η ημέρα του 6ου μήνα του σεληνιακού ημερολογίου. Αυτή είναι η ώρα που πρέπει να φτάσουν οι βροχές.
Ενώ ο Lu Ban δεν μπορεί να δημιουργήσει νερό, ως δάσκαλος του ξύλου, λέγεται ότι μπορεί να "οργανώσει την απουσία του".

Luban Sculpture Wei Fang

Το Lu Ban Jing 魯班经 "Divine Carpenter's Classic" είναι ένα κινέζικο οικοδομικό εγχειρίδιο που χρονολογείται από τη δυναστεία Ming 明, συνδυάζοντας στοιχεία ενός προγενέστερου κειμένου της δυναστείας Yuan 元.

Η καλύτερη κατά προσέγγιση χρονολόγηση για το βιβλίο το θέτει γύρω στο 1573-1629. Το εγχειρίδιο περιγράφει μια αινιγματική συλλογή πληροφοριών, τεχνικού και τελετουργικού χαρακτήρα, όσον αφορά την κατασκευή των κατοικιών.

Παρόλο που δεν θεωρείται γενικά ένα "κλασικό χειρόγραφο του Feng Shui", με μια συνοπτική ματιά αποκαλύπτει έναν μεγάλο πλούτο των γεωμαντικών δεδομένων, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις πρακτικές κατασκευαστικές προδιαγραφές που περιέχονται σε αυτό.

Αυτό μαζί με τη φύση και τη σημασία των πληροφοριών στην ιστορία και την ανάπτυξη της κινέζικης μεταφυσικής καθιστούν δύσκολο να υποστηρίξουμε τον αποκλεισμό της από το "κανόνι" της γνώσης της κινέζικης Γεωμαντίας και της Αστρολογίας.

Δείτε εδώ την εφαρμογή Lu Ban
και κάντε τις μετρήσεις σας.


Ο Χάρακας του Feng Shui

Luban ο Χάρακας του Φενγκ Σούι

Ο λεγόμενος μετρητής (χάρακας) Feng Shui, στην αγορά τον συναντάτε ως Lu Ban Che 魯班尺. Εχει εφευρεθεί και χρησιμοποιήθηκε από τον Gong Shu Ban 公輸班 - τον πατέρα της ξυλουργικής στην αρχαία Κίνα.

Αυτός ο χάρακας μετράει σε che (κινέζικη μονάδα μέτρησης) και είναι 1.44 che.
1.44 che = 46.08 cm, (1 che = 32 cm).

Στο Μουσείο του Πεκίνου υπάρχει ένας τέτοιος χάρακας που μετρά 46 εκατοστά. Οι οκτώ χαρακτήρες στον χάρακα είναι: Cai, Bing, Li, Yi, Guan, Jie, Hai και Ji.

1 Cai 財 = Πλούτος - (Πλούτος, Πλούσιος)
2 Bing 病 = Ασθένεια - (Ευθύνεται για αρρώστιες)
3 Li 離 = Χωρισμός - (Αποχώρηση, Χωρισμός, Διαζύγιο)
4 Yi 義 = Τύχη - (Δικαιοσύνη, Καλούς Απογόνους, Απρόσμενη Τύχη)
5 Guan 官 = Γνώση - (Γνώση, Σοφία)
6 Jie 劫 = Εμπόδια - (Εμπόδια, Καταστροφή, Ληστεία)
7 Hai 害 = Απώλεια - (Ολική Απώλεια, Κλοπή)
8 Ji 吉 = Ευημερία - (Ευτυχία, Μακροπρόθεσμη Ευημερία)

Ωστόσο, η λέξη Yi - δικαιοσύνη είναι κατάλληλη μόνο για τις πόρτες των μοναστηριών, των σχολείων και των ναών.
Η λέξη Guan είναι κατάλληλη μόνο για πόρτες κυβερνητικών γραφείων.
Η λέξη Bing στην πόρτα θα οδηγήσει τα κακά πράγματα να έχουν ένα καλό τέλος.

Αυτός ο χάρακας είναι 5.5 εκατοστά πλάτος και πάχος 1.35 εκ.

Στην μπροστινή πλευρά, υπάρχουν 8 Άστρα:
Cai Mu (ξύλο) Άστρο
Bing Tu (γη) Άστρο
Li Tu (γη) Άστρο
Yi Shui (νερό) Άστρο
Guan Jin (μέταλλο) Άστρο
Jie Huo (φωτιά) Άστρο
Hai Jin (μέταλλο) Άστρο
Ji Jin (μέταλλο) Άστρο

Στην πίσω πλευρά, οι περιγραφές είναι:
Gui Ren Xing 貴人星 - Noble People Star
Tian Zai Xing 天災星 - Heaven Calamity Star
Tian Huo Xing 天禍星 - Heaven Misfortune Star
Tian Cai Xing 天財星 - Heaven Wealth Star
Guan Lu Xing 官祿星 - Fame and Fortune Star
Gu Du Xing 孤獨星 - Lonely Star
Tian Zei Xing 天賊星 - Heaven Robber Star
Zai Xiang Xing 宰相星 - Prime Minister Star

Αυτά είναι τα Άστρα που προέρχονται από την Μεγάλη Άρκτο:
1 Tan Lang 貪狼
2 Ju Men 巨門
3 Lu Cun 祿存
4 Wen Qu 文曲
6 Wu Qu 武曲
5 Lian Zhen 廉貞
7 Po Jun 破軍
8 Fu Bi 輔弼

Υπάρχει μικρή διαφορά στη σειρά των Άστρων.
Στη δυναστεία Μινγκ, η χρήση αυτού του χάρακου επεκτάθηκε σε γενικές ξυλουργικές εργασίες. Δεν περιορίζεται πλέον στη μέτρηση των πορτών.