Tai Ji 太極 - Yin 陰 & Yang 陽

Yin και Yang

Το Τάι Τσι (Tai Ji), γνωστό ως Γιν και Γιανγκ, σύμβολο απλό, αλλά παράλληλα σοφά σχεδιασμένο αντιπροσωπεύει το στάδιο της δημιουργίας μετά το Απόλυτο Κενό και το δυαδικό μοντέλο της δημιουργίας του σχετικού κόσμου.
Από το κενό γεννήθηκε το αχανές σύμπαν που διαχωρίστηκε σε δύο πολικά αντίθετες, αλλά αλληλοσυμπληρούμενες δυνάμεις, το Yin και το Yang και από την ένωση των οποίων γεννήθηκαν τα 10 μυριάδες πράγματα.

Σαν δύο όψεις ενός νομίσματος δεν μπορεί να υπάρξει το ένα χωρίς το άλλο, όπως δεν μπορεί να υπάρξει μέρα χωρίς νύχτα, ήλιος χωρίς φεγγάρι, ουρανός χωρίς γη, χαρά χωρίς στενοχώρια, ανακούφιση χωρίς πόνο, καλοκαίρι χωρίς χειμώνα, θετικό χωρίς αρνητικό, καλό χωρίς κακό, άνδρας χωρίς γυναίκα. Η απαρίθμηση των παραλληλισμών που παραπέμπουν στο Tai Ji είναι άπειρη, γιατί το μοντέλο αυτό υπάρχει παντού! Φανταστείτε το σαν ένα μεγάλο ίσιο μαγνήτη. Ένας μαγνήτης, όπως ξέρουμε έχει δύο πόλους.

Το θετικό (Yang) και τον αρνητικό (Yin). Αν σπάσουμε το μαγνήτη σε δύο κομμάτια, δε χωρίζουμε τον αρνητικό από το θετικό πόλο. Δημιουργούμε δύο νέους δίπολους μαγνήτες. Μπορούμε να επαναλάβουμε τη διαδικασία μέχρι τη διάσπαση του μαγνήτη σε άπειρα κομμάτια. Στην ουσία θα έχουμε δημιουργήσει άπειρους μαγνήτες με δύο πόλους πάντα. Είναι το μοντέλο-θεμέλιο της ύπαρξης.

Το Tai Ji αποτελεί επίσης ένα δίπολο δημιουργίας και γέννησης. Από την ένωση δηλαδή του Yin και του Yang προέρχεται ένα νέο δημιούργημα, τελείως διαφορετικό, που δε μοιάζει με τα προηγούμενα. Είναι όπως ένας άνδρας (Yang) και μία γυναίκα (Yin) δημιουργούν μία νέα ζωή. Το παιδί που θα γεννηθεί θα έχει χαρακτηριστικά και από τον έναν και από τον άλλο γονιό, αλλά θα είναι εντελώς διαφορετικό. Ή αν αναμείξουμε κρύο (Yin) και ζεστό (Yang) νερό δημιουργούμε νερό άλλης θερμοκρασίας.
Δηλαδή, μαθηματικά απεικονίζεται 1 + 1 = 3. (Η σωστή εξίσωση βέβαια είναι πιο περίπλοκη, αλλά αρκεί αυτό προς το παρόν, για να καταλάβετε). Γι αυτό και το σύμβολο του Tai Ji είναι κυκλικό (καλύτερα να το φανταστείτε σφαιρικό, δηλαδή τρισδιάστατο, όπως στην εικόνα του μαθήματος), γιατί υπονοεί την αέναη κίνηση και την αλλαγή που συντελείται συνεχώς στον κόσμο. «Τα πάντα ρει» είναι μια άλλη διάσταση του Tai Ji.

Τίποτα δεν είναι σταθερό και όλα αλλάζουν κάθε στιγμή. Και αυτή η αρχή μας ενδιαφέρει πολύ στο Feng Shui, όταν αναλύουμε και προσπαθούμε να επηρεάσουμε τις ενέργειες. Αν και είναι δύσκολο να το αντιληφθείτε σε αυτό το στάδιο, να ξέρετε ότι η μελέτη των αρχών του Yin και του Yang και η βαθιά κατανόηση της φιλοσοφίας τους είναι αρκετές για να αποκαλυφθούν πολλά «μυστικά» και πολλά «κλειδιά» της εφαρμογής του Feng Shui. Όσο προχωράει κανείς εκπαιδευτικά και πρακτικά στο Feng Shui, όσο πιο περίπλοκες μεθόδους μαθαίνει να χρησιμοποιεί, τελικά βρίσκει τον εαυτό του να ξαναγυρίζει στη μελέτη του Tai Ji για να συμπληρώσει το κενό του.

Γιατί το Feng Shui έχει να κάνει με την Ισορροπία και την Αρμονία και ακριβώς αυτό εκφράζεται μέσα από τις αρχές του Tai Ji. Αναλυτικά. Το έμβλημα του Yin και του Yang αποτελείται από δύο κομμάτια (που παρεμπιπτόντως μοιάζουν με ψάρια - σύμβολα κίνησης), από ένα άσπρο, που είναι το Yang και ένα μαύρο που είναι το Yin. Μέσα στο κάθε κομμάτι βλέπουμε μία κουκκίδα διαφορετικού χρώματος. Βλέπουμε να υπάρχει μία άσπρη κουκίδα μέσα στο Yin (μαύρο) και μία μαύρη κουκκίδα μέσα στο Yang (άσπρο). Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε κάθε Yin υπάρχει και λίγο Yang και μέσα σε κάθε Yang υπάρχει και λίγο Yin. Η αρχή της σχετικότητας είναι μία άλλη αρχή που εκφράζεται μέσα από το Tai Ji.

Δηλαδή τίποτα δεν είναι απόλυτο, δεν υπάρχει απόλυτο Yang ή απόλυτο Yin. Η απλή αυτή εικόνα αντικατοπτρίζει την αρμονία δύο δυνάμεων που δεν δημιουργούν ρήξη, λόγω της αντίθεσής τους, αλλά αντιθέτως η ύπαρξή τους και η ένωσή τους στην κατάλληλη «ποσότητα» και «ποιότητα» αποτελεί προϋπόθεση της Ισορροπίας και της Δημιουργίας.
Δηλαδή, μέσα σε ένα χώρο, αν οι ενέργειες (Qi) που κυριαρχούν είναι πολύ Yang ή πολύ Yin δημιουργείται ανισορροπία και αυτό προκαλεί δυσαρμονία και στασιμότητα στη ζωή των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το χώρο. Το Feng Shui φροντίζει να επαναφέρει την τάξη και να διορθώσει τη δυσαρμονία. Όλη η έγνοια του εφαρμοστή του Feng Shui είναι να δημιουργήσει τις κατάλληλες εκείνες ποσότητες και ποιότητες Yin και Yang ενεργειών, ώστε αυτές να ενωθούν αρμονικά. Από την ένωση θα προέλθει η δημιουργία, δηλαδή η πρόοδος και η ανάπτυξη.

Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα δωμάτιο ενός σπιτιού, ας πούμε το σαλόνι. Αν το σαλόνι είναι πολύ φωτεινό (Yang), από το φως του ήλιου τη μέρα και από δυνατό και έντονο φωτισμό το βράδυ, τότε οι ένοικοι του σπιτιού ενοχλούνται όποτε κάθονται σε αυτό για να ξεκουραστούν και να μιλήσουν, μπορεί να τους δημιουργεί άσχημη διάθεση, ώστε να μαλώνουν κιόλας, γιατί εκνευρίζονται, ή να τους πιάνει πονοκέφαλος από την ένταση του φωτός και τελικά αποφεύγουν να κάθονται εκεί και κλείνεται ο καθένας στο δωμάτιό του. Αυτό από μόνο του είναι μία δυσάρεστη κατάσταση.

Το δωμάτιο λοιπόν είναι πολύ Yang. Πρέπει να γίνει εισαγωγή στοιχείων Yin, και στη συγκεκριμένη περίπτωση το απαραίτητο στοιχείο Yin είναι το σκοτάδι. Πρέπει λοιπόν να δημιουργηθεί ίση ποσότητα και ποιότητα φωτισμού και σκότους και οι δύο αυτές δυνάμεις να ενωθούν μέσα στο σαλόνι. Αυτό θα επιφέρει έναν πιο αρμονικό φωτισμό στο δωμάτιο αυτό και οι ένοικοι του σπιτιού θα έρχονται και πάλι, θα συζητούν, θα περνάνε ευχάριστα και ξεκούραστα τις ώρες τους εκεί, ενωμένοι πλέον και όχι αποξενωμένοι. Βέβαια δε χρειάζεται κανείς το Feng Shui για να δημιουργήσει ένα σωστό φωτισμό μέσα στο σαλόνι του, και κάλλιστα τα παραπάνω θα μπορούσαν να προέρχονται από την τέχνη της Διακόσμησης, που και εκεί έχει εφαρμογή η αρχή της ισορροπίας και της αρμονίας, δηλαδή στη γλώσσα μας του Yin και του Yang. Απλά το πολύ χειροπιαστό αυτό παράδειγμα είναι για να κατανοήσετε την έννοια της Ισορροπίας και πώς από την ένωση του Yin και του Yang μπορεί να γεννηθεί μια νέα αρμονική κατάσταση.

Σαφώς και το Feng Shui δεν έχει να κάνει απλά και μόνο με ένα δωμάτιο και ασφαλώς δεν έχει να κάνει με πράγματα που διορθώνονται με την κοινή λογική και αισθητική. Η αρμονία και η ένωση του Yin και του Yang είναι ο σκοπός του Feng Shui. Και αυτός θα μπορούσε να είναι και ορισμός της εφαρμογής του Feng Shui. Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται αυτό, η πρόταση στην ουσία περικλείει μεγάλη σοφία και απαιτεί αρκετή μελέτη για να γίνει σαφής.

    Σκεφτείτε μόνο

  • ότι το Tai Ji περιλαμβάνει 12 (δώδεκα) αρχές που συνοψίζουν την κυκλική και αέναη αλλαγή του σύμπαντος κόσμου, όλες τις ορατές και αόρατες εκφάνσεις του
  • ότι από αυτό κατάγονται τα τρίγραμμα του Ba Gua, το He Tu και το Lo Shu
  • και τέλος ότι από την ένωση του Yin και του Yang και τη μεταξύ τους συνεχή αλληλεπίδραση προήλθαν και πήραν τη μορφή τους τα πέντε (5) στοιχεία.