Ba Zhai Feng Shui

Ba Zhai Μελέτη Feng Shui

Το Ba Zhai είναι μία από τις σχολές (συστήματα) του Feng Shui, αν θυμάστε από το σχετικό μάθημα. To «Ba» σημαίνει «οκτώ» (όπως και στο Ba Gua - Οκτώ Τρίγραμμα) και το «Zhai» (προφέρεται Τσάι) σημαίνει «Οίκος». «Οκτώ Οίκοι» είναι το όνομα της Σχολής.

Δεν είναι η μόνη ορολογία. Μπορεί να το συναντήσετε ως 8-House, Eight House School, 8-Mansions, East/West ή Pa-Chai. Όλα αυτά τα ονόματα να ξέρετε ότι αναφέρονται στην ίδια μέθοδο.

Hou Tian Ba Gua

Η μέθοδος Ba Zhai βασίζεται στα Gua, στα Τρίγραμμα. Και αυτό που ενδιαφέρει μεταξύ άλλων είναι η συμβατότητα μεταξύ του σπιτιού και του ατόμου ή των ατόμων που κατοικούν σε αυτό. Η έννοια της συμβατότητας υπάρχει σε κάθε σχεδόν σύστημα του Feng Shui, αλλιώς θα ήταν άχρηστο. Δε νοείται μέθοδος του Feng Shui που δε λαμβάνει υπόψη της τον παράγοντα Ανθρωπο.

Η μέθοδος αυτή αποτελεί μία από τις δημοφιλέστερες τεχνικές ανά τον κόσμο και εφαρμόζεται ευρέως και με επιτυχία εδώ και εκατοντάδες χρόνια, διότι όπως θα διαπιστώσετε και εσείς στο επόμενο κεφάλαιο είναι απλή στην εφαρμογή της. Είναι το επίπεδο μελέτης στο οποίο εξασκείται κάθε σύμβουλος και εφαρμοστής του Feng Shui και συστήνεται ειδικά για τους αρχάριους, ώστε να προετοιμαστούν να αντιμετωπίσουν πιο άνετα τη δυσκολία και περιπλοκότητα της προχωρημένης Τεχνικής των Ιπτάμενων Αστρων.

Κατά καιρούς και από διάφορους δασκάλους η μέθοδος διδάσκεται κατά τρόπο διαφορετικό, καμιά φορά και λανθασμένα όπως θα διαπιστώσετε στα επόμενα κεφάλαια, με αποτέλεσμα πολύ να αμφιβάλουν για το σύνολο της Σχολής. Ο Master Joseph Yu έχει ερευνήσει και εφαρμόσει τις θεωρίες και πρακτικές αυτής της Σχολής και έχει διορθώσει τα κακώς κείμενα, εφοδιάζοντας το σπουδαστή κατά τη διδασκαλία του με μία τεχνική ευέλικτη, λειτουργική και αποτελεσματική.

Την πλήρη μέθοδο μπορείτε να διδαχθείτε στο Feng Shui Intermediate Level του Correspondence Course του Master Joseph Yu, που είναι μεταφρασμένο στα Ελληνικά, καθώς και στο Επαγγελματικό Σεμινάριο Feng Shui FSRC Modules 1-2.


Η Μέθοδος Ba Zhai

Η σχολή αυτή καταρχάς ενδιαφέρεται να βρει το Gua του σπιτιού. Το Τρίγραμμο δηλαδή που αντιστοιχεί σε ένα σπίτι, ακριβώς όπως μάθαμε ότι σε κάθε άνθρωπο αντιστοιχεί ένα Τρίγραμμο, που το λέμε Life-gua. Το Τρίγραμμο του σπιτιού ονομάζεται House-gua.

Αυτό βρίσκεται από τον προσανατολισμό του σπιτιού και συγκεκριμένα από το πίσω μέρος του σπιτιού, που στη γλώσσα του Feng Shui το λέμε «κάθισμα» (Sitting). Συνήθως βέβαια για να βρούμε σε ποια κατεύθυνση βρίσκεται το πίσω μέρος του σπιτιού, μετράμε τον προσανατολισμό του από μπροστά (με μία πυξίδα εννοείται, ακόμα και με μία κοινή ορειβατική πυξίδα). Κατά κανόνα το πίσω μέρος είναι το αντίθετο του μπροστινού, της πρόσοψης.

Ba Zhai Μελέτη Feng Shui 1

Έτσι για παράδειγμα αν ένα σπίτι βλέπει στην Ανατολή, δηλαδή η πρόσοψή του είναι Ανατολική, τότε το πίσω μέρος είναι η Δύση. Αρα λέμε ότι το «κάθισμά» του (Sitting) είναι η Δύση.

Είπαμε προηγουμένως ότι κατά κανόνα το εμπρός μέρος είναι αντίθετο του πίσω. Αυτό ισχύει στο Ba Zhai. Αλλά μπορεί κάποιες φορές να μην ισχύει στα Ιπτάμενα Αστρα όπου απαιτείται μεγαλύτερη ακρίβεια μετρήσεων και μπορεί το πίσω να μην είναι το ακριβώς αντίθετο του εμπρός. Μπορείτε να φανταστείτε πότε και γιατί μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο;...

Ba Zhai Μελέτη Feng Shui 2

Επίσης εδώ πρέπει να διορθωθεί μία παρεξήγηση. Πολλοί δάσκαλοι διδάσκουν ότι η πρόσοψη του σπιτιού είναι εκεί που βρίσκεται η κύρια είσοδος. Όποιος δηλαδή είναι ο προσανατολισμός της κύριας εισόδου, αυτή είναι και η πρόσοψη του σπιτιού, οπότε η ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση είναι το πίσω μέρος.

Έτσι αν η κύρια είσοδος του σπιτιού σας βλέπει στα Νοτιοανατολικά τότε τα Νοτιοανατολικά είναι το μπροστινό μέρος και τα Βορειοδυτικά είναι το πίσω. Μπορεί να το έχετε διαβάσει και σε κάποια βιβλία. Να ξέρετε ότι είναι λάθος. Μπορείτε κι εσείς πολύ εύκολα να καταλάβετε γιατί...

Το house-gua λοιπόν, το τρίγραμμο δηλαδή του σπιτιού, είναι το Τρίγραμμο που αντιστοιχεί στην κατεύθυνση του πίσω μέρους, του καθίσματος. Αυτό το βρίσκουμε από το Ba Gua (Σημειώστε ότι όταν αναφερόμαστε στο Ba Gua θα εννοούμε το Ba Gua του Μεταγενέστερου Ουρανού και όχι του Αρχέγονου).

Ba Zhai Μελέτη Feng Shui 3

Έτσι αν ένα σπίτι έχει πρόσοψη στο Νότο, τότε το πίσω μέρος είναι η αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση, δηλαδή το κάθισμα είναι ο Βορράς. Το τρίγραμμο του Ba Gua που αντιστοιχεί στο Βορρά είναι το Kan. Το τρίγραμμο του σπιτιού (house-gua) είναι το Kan και αυτό το σπίτι το λέμε Σπίτι Κan (Kan House). Επίσης το λέμε και Σπίτι του Νερού (House of Water).

Το καταλάβατε; Αν όχι δείτε και αυτό το παράδειγμα. Ένα σπίτι που βλέπει στην Ανατολή και κάθεται στη Δύση το τρίγραμμό του είναι το Dui και αυτό το σπίτι το λέμε Σπίτι Dui ή Σπίτι του Έλους.

Για να βρείτε τώρα ποιο είναι το τρίγραμμο του δικού σας σπιτιού, μετρήστε τον προσανατολισμό του από μπροστά με μία κοινή πυξίδα, βρείτε την κατεύθυνση του καθίσματος (πίσω μέρους) και από το Ba Gua εντοπίστε το τρίγραμμο που αντιστοιχεί στο δικό σας σπίτι.

Ba Zhai Μελέτη Feng Shui 4

Καταλαβαίνετε ότι εφόσον τα τρίγραμμα είναι οκτώ (8), τότε υπάρχουν και οκτώ (8) διαφορετικοί τύποι σπιτιών, ανάλογα με τον προσανατολισμό του καθίσματος. Ακριβώς όπως υπάρχουν οκτώ διαφορετικοί τύποι ανθρώπων.

Μελέτη Feng Shui με χρήση του Ba Zhai

Αφού μάθαμε πώς να βρίσκουμε το τρίγραμμο ενός σπιτιού, η μέθοδος Ba Zhai μας διδάσκει ότι σε κάθε σπίτι υπάρχουν δυσμενείς και ευνοϊκοί τομείς, ανάλογα με το τρίγραμμο του σπιτιού που μας ενδιαφέρει να εξετάσουμε. Οι τομείς αυτοί καθορίζονται από τις ενέργειες, ευνοϊκές ή δυσμενείς που έρχονται από την κάθε κατεύθυνση και η δράση τους οριοθετείται από την έκταση (περίπου) του τριγώνου που αντιστοιχεί στην ανάλογη κατεύθυνση.

Βέβαια θα θέλαμε μέσα στους ευνοϊκούς τομείς να υπήρχαν τα σημαντικά δωμάτια του σπιτιού μας (σαλόνι, κουζίνα, υπνοδωμάτια) ή οι σημαντικοί χώροι του γραφείου ή καταστήματός μας (ταμειακή μηχανή, γραφείο, χώρος συνεδριάσεων και αποφάσεων, κύρια είσοδος, βιτρίνα), αλλά αυτό όπως καταλαβαίνετε δε μπορεί να συμβαίνει, διότι τα κτίρια είναι δεδομένα. Θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μόνο αν κτίζαμε το ακίνητο από την αρχή με βάση το Ba Zhai.

Κοιτάξτε λοιπόν πώς διορθώνουμε τις δυσαρμονικές καταστάσεις και εναρμονίζουμε το feng shui του ακινήτου.

Ανάλογα με τις ιδιότητές της κάθε ενέργεια (ευνοϊκή ή δυσμενής) επηρεάζει διαφορετικά τη ζωή των ενοίκων ενός σπιτιού ή των εργαζομένων ενός επαγγελματικού χώρου. Επίσης κάθε ενέργεια έχει κάποιο στοιχείο (Νερό, Ξύλο, Φωτιά, Γη, Μέταλλο) και αναμιγνυόμενη με την ενέργεια που υπάρχει ήδη στο Luo Shu του σπιτιού (Βορράς = Νερό, Νότος = Φωτιά και τα γνωστά) παράγει κάποια αποτελέσματα επιθυμητά και μη επιθυμητά. Έτσι αν μία ευνοϊκή ενέργεια που προάγει τα οικονομικά και την καριέρα και είναι π.χ. Ξύλο, εμφανιστεί στο Νότιο τομέα που υπάρχει η Πύρινη ενέργεια του Νότου, η καλή αυτή ενέργεια αποδυναμώνεται και χάνουμε την εύνοιά της. Σκεφτείτε λοιπόν να ακολουθήσουμε και τις γενικές οδηγίες των βιβλίων και να διακοσμήσουμε το Νότιο τομέα του σπιτιού μας ή του επαγγελματικού μας χώρου με κόκκινο έντονο χρώμα ή να χρησιμοποιούμε το τζάκι...

Μέσα όμως από σωστή μελέτη Feng Shui μπορούμε να επέμβουμε για να διορθώσουμε όλες τις ανεπιθύμητες καταστάσεις, να ενισχύσουμε τις θετικές και να αποδυναμώσουμε τις αρνητικές. Ο βασικός τρόπος είναι η χρήση των κατάλληλων στοιχείων, μέσα από χρώματα και σχήματα, αλλά δεν αρκεί.

Σε γενικές γραμμές η τεχνική, όπως ίσως να έχετε αντιληφθεί δεν είναι δύσκολη, αλλά πρέπει να τη διδαχθείτε, διότι το Ba Zhai ως μέθοδος περιλαμβάνει πολλά ακόμη, όπως η κατανομή του Qi (των ευνοϊκών και δυσμενών ενεργειών) στους διάφορους τομείς, τα στοιχεία και οι ιδιότητες των ενεργειών, η αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων, η διόρθωση της ροής της ενέργειας μέσα από την κίνηση των ενοίκων, η προχωρημένη τεχνική Eight House Bright Mirror, η συμβατότητα ανθρώπων και σπιτιών, στην οποία αναφέρεται το επόμενο κεφάλαιο και άλλα. Όλα αυτά μπορείτε να τα μάθετε μέσα από το Επαγγελματικό Σεμινάριο Feng Shui FSRC Modules 1-2 ή από τα Feng Shui Correspondence Courses του Master Joseph Yu.

Συμβατότητα

Με τον όρο συμβατότητα εδώ εννοούμε τη συμβατότητα μεταξύ ανθρώπου και σπιτιού. Αυτό μοιάζει πολύ με τη συμβατότητα ενός άνδρα και μίας γυναίκας. Όλα τα σπίτια δεν κάνουν για όλους τους ανθρώπους. Εφόσον κάθε σπίτι και κάθε άνθρωπος έχει ξεχωριστή προσωπικότητα, πρέπει να ταιριάζουν αυτές οι προσωπικότητες, ώστε το σπίτι να ευνοεί τον κάτοικο ή τους κατοίκους του.

Η μέθοδος Ba Zhai μας διδάσκει λοιπόν τον τρόπο, για να βρίσκουμε ποιοι τύποι σπιτιών ταιριάζουν (ευνοούν) σε ποιους τύπους ανθρώπων. Παραπάνω είπαμε ότι ανάλογα με το Τρίγραμμο του κάθε σπιτιού, υπάρχουν 8 διαφορετικοί τύποι σπιτιών. Προχωράμε λοιπόν παρακάτω. Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και τα σπίτια χωρίζονται σε δύο Ομάδες, την Ανατολική Ομάδα και τη Δυτική Ομάδα.
Και όπως ακριβώς τα άτομα της Ανατολικής Ομάδας ταιριάζουν περισσότερο με τα άτομα της Ανατολικής Ομάδας, το ίδιο ισχύει και για τα σπίτια και τους ανθρώπους.
Τα σπίτια λοιπόν της Ανατολικής Ομάδας είναι περισσότερο καλότυχα για άτομα Ανατολικής Ομάδας και τα σπίτια της Δυτικής Ομάδας ευνοούν περισσότερο τα άτομα της Δυτικής Ομάδας. Αν είστε άτομο της Ανατολικής Ομάδας είναι καλύτερα να μένετε σε σπίτι Ανατολικής Ομάδας. Κατόπιν το Ba Zhai χρησιμοποιεί τις κατευθύνσεις για τον προσανατολισμό κρεβατιών, γραφείων, κουζίνας και πόρτας, κατά τον τρόπο που αναφέρθηκε στο σχετικό μάθημα.

Σωστό ή Λάθος

Κάποιοι δάσκαλοι δεν καθορίζουν τους καλούς και κακούς τομείς του σπιτιού με βάση το τρίγραμμο (House-gua), αλλά υποστηρίζουν ότι οι καλοί τομείς και οι κακοί τομείς καθορίζονται από το τρίγραμμο (αριθμό gua) του ανθρώπου ή των ανθρώπων που κατοικούν σε αυτό. Ας δούμε ένα παράδειγμα πριν το αναλύσουμε. Ας πούμε ότι έχουμε ένα σπίτι με πρόσοψη στην Ανατολή και κάθισμα στη Δύση (εφόσον αυτή είναι η ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση). Σε αυτό το σπίτι μένει ένα ζευγάρι που και οι δύο είναι Ανατολικής Ομάδας και έχουν και οι δύο αριθμό gua 1 (Τρίγραμμο Kan).

Ba Zhai Μελέτη Feng Shui 5

Μας διδάσκουν λοιπόν ότι οι καλοί τομείς του σπιτιού είναι οι τομείς που συμπίπτουν με τις ευνοϊκές κατευθύνσεις που έχει ένας άνθρωπος με αριθμό gua 1 και οι κακές συμπίπτουν με τις δυσμενείς κατευθύνσεις του. Εννοείται βέβαια ότι ο προσανατολισμός κρεβατιού, γραφείου, κουζίνας, πόρτας ακολουθεί τις ευνοϊκές και δυσμενείς κατευθύνσεις, όπως αυτές καθορίζονται από τον αριθμό gua κάθε ατόμου. Στο παράδειγμα δηλαδή το σχέδιο με τα καλά και κακά τμήματα μπορεί να διαμορφωθεί ως εξής.

Το θέμα λοιπόν εδώ είναι ότι για το ίδιο ως άνω σπίτι, ενώ κανονικά το τρίγραμμο του σπιτιού καθορίζει τους ευνοϊκούς και δυσμενείς τομείς του, ανεξάρτητα από τα άτομα που μένουν μέσα, κάποιοι δάσκαλοι θα καθορίσουν τους ευνοϊκούς και δυσμενείς τομείς του ανάλογα με τον αριθμό gua του ζευγαριού.

Και στο παράδειγμα είχαμε έναν άνδρα και μία γυναίκα με ίδιο αριθμό gua. Καταλαβαίνετε ότι τα πράγματα περιπλέκονται λίγο περισσότερο όταν οι δύο σύζυγοι έχουν διαφορετικό αριθμό gua και ανήκουν στην ίδια Ομάδα, ακόμα περισσότερο όταν έχουν διαφορετικό αριθμό gua και ανήκουν σε διαφορετική Ομάδα, πολύ περισσότερο όταν προσθέσουμε και ένα παιδί κ.ο.κ.

Υπάρχει όμως και άλλο θέμα. Αν προσέξατε από τα σχέδια που παρατίθενται παραπάνω, κάποιοι δάσκαλοι χρησιμοποιούν τελείως διαφορετικό τρόπο χωρισμού του σπιτιού σε τομείς. Στα σχέδια του προηγούμενου κεφαλαίου χρησιμοποιούνται τα 8 Τρίγωνα (8-pies) και εδώ τα 9 Τετράγωνα (9-grid). Αυτό βέβαια είναι μία από τις μεγάλες διαφορές των Masters του Feng Shui σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αλλά όπως είπαμε και σε κάποιο άλλο σημείο, αν εμείς θέλουμε να λεγόμαστε Δάσκαλοι και εσείς Μαθητές, πρέπει να σταματήσουμε κάπου εδώ αυτό το Μάθημα. Γιατί το παν είναι να μάθετε να σκέπτεστε. Μπορούμε απλά να σας δώσουμε το κλειδί, που ήδη το ξέρετε. Μη δέχεστε αυτές τις πληροφορίες και τις γνώσεις ως δεδομένες. Επεξεργαστείτε της με τη Λογική.