He Tu & Luo Shu

He Tu & Luo Shu

To He Tu 河圖

Μια φορά κι έναν καιρό (ίσως το 3000 π.Χ.) ο Fu Xi διαλογιζόταν κοντά στον Κίτρινο Ποταμό της Κίνας, όταν ξαφνικά εμφανίστηκε μέσα από τα νερά του ποταμού ένα Aλογο με κεφάλι Δράκου και λέπια ψαριού και με ένα περίεργο σχέδιο στην πλάτη του.

Το He Tu

Το σχέδιο αποτελούταν από μαύρες και άσπρες κουκίδες. Το περίεργο της όλης εμφάνισης αυτού του πλάσματος έκανε το Fu Xi να καταλάβει ότι επρόκειτο, όχι για ένα απλό θαλάσσιο άλογο, αλλά για ένα θεόσταλτο πλάσμα, που θα του έδινε τις απαντήσεις στις μέχρι τότε «υπαρξιακές» του ανησυχίες. Σημείωσε αμέσως το σχέδιο στην άμμο πριν το Δρακάλογο γίνει καπνός.

He Tu

Το σχέδιο αυτό ονομάζεται He Tu. He (προφέρεται Χε) σημαίνει ποταμός και Tu (προφέρεται Του) σημαίνει χάρτης. He Tu λοιπόν σημαίνει ο «Χάρτης του Ποταμού».

Σας θυμίζει κάτι το άσπρο και το μαύρο χρώμα που έχουν οι κουκίδες; Ακριβώς. Αντιπροσωπεύουν το Yin και το Yang. Πέρα από το χρώμα, επίσης βλέπουμε ότι οι κουκίδες είναι κατανεμημένες έτσι ώστε να αντιπροσωπεύουν κάποιο αριθμό. Έτσι έχουμε το ακόλουθο αριθμητικό σχέδιο.

Αν αντιπαραβάλλετε τα δύο σχέδια, το γραμμικό και το αριθμητικό, θα δείτε ότι οι άσπρες κουκκίδες αντιπροσωπεύουν μονούς αριθμούς και οι μαύρες ζυγούς αριθμούς. Γιατί οι μονοί αριθμοί είναι Yang και οι ζυγοί αριθμοί είναι Yin. Επίσης προσέξτε ότι οι αριθμοί είναι ταξινομημένοι κατά ζεύγη και κάθε ζεύγος περιλαμβάνει έναν αριθμό Yang και έναν αριθμό Yin.

He Tu

Το He Tu όπως και το Ba Gua που προήλθε από αυτό, είναι μία απεικόνιση των πολικών δυνάμεων της φύσης. Απλά το He Tu απεικόνιζε τον ιδανικό κόσμο μέσα από το Yin και το Yang και τους αριθμούς ανά ζεύγη. Η μελέτη του He Tu από τον Fu Xi και τον κάθε Φου Σι της εποχής του, οδήγησε σε συμπεράσματα πιο συγκεκριμένα για τον τρόπο λειτουργίας της φύσης και σε πιο ακριβείς υπολογισμούς των φαινομένων.

Για παράδειγμα από το παραπάνω σχέδιο οι σοφοί-παρατηρητές, εκείνης της εποχής, επειδή ο Νότος είναι πιο ζεστός και οι πύρινες ενέργειες έχουν ανοδική τάση, αντιστοίχησαν το Νότο και τη Φωτιά στο πάνω μέρος του σχεδίου, δηλαδή στις κουκκίδες (ζεύγος αριθμών) που εμφανίζονταν προς το πρόσωπο του Αλόγου. Αντίστοιχα επειδή ο Βορράς είναι κρύος και οι υδάτινες ενέργειες έχουν καθοδική τάση αντιστοίχησαν το Βορρά στο κάτω μέρος του σχεδίου, δηλαδή στις κουκκίδες (ζεύγος αριθμών) που εμφανίζονταν στο πίσω μέρος της πλάτης του Αλόγου.

Κατά παρόμοιο τρόπο αντιστοίχησαν τα υπόλοιπα 5 στοιχεία και τις κατευθύνσεις. Λέγεται μάλιστα ότι το πρόσωπο του Αλόγου έδειχνε προς το Νότο με την ουρά προς το Βορρά κ.ο.κ. Προέκυψε λοιπόν το τελικό σχέδιο, όπως φαίνεται εδώ.

Η ανάγκη της ενσωμάτωσης περισσότερων εννοιών οδήγησε στη δημιουργία των τριγράμμων και τη διάταξή τους με βάση το σχέδιο του He Tu, σε έναν πίνακα κυκλικής μορφής, το γνωστό Αρχέγονο Ba Gua.

To Luo Shu 洛書

Το Luo Shu

Μετά την εποχή του Fu Xi, ένας βασιλιάς, ονόματι Xia Yu (Yu the Great), ιδρυτής της Δυναστείας Xia, είδε μία γιγάντια χελώνα μέσα στα νερά του Ποταμού Λο.

Xia Yu the Great

Η χελώνα πέραν του αφύσικου μεγέθους της έφερε έγχρωμα σημάδια πάνω στην πλάτη της. Τα σημάδια και πάλι καταγράφηκαν. Να ποιο ήταν το σχέδιο.

Luo Shu

Και πάλι εδώ υπήρχαν ομοιότητες με το σχέδιο που είχε βρεθεί πάνω στο Αλογο, μόνο που αυτή τη φορά οι κουκκίδες ήταν έγχρωμες και όχι μαύρες και άσπρες, και δεν ήταν κατανεμημένες ανά ζεύγη αριθμών.

Το σχέδιο αυτό ονομάστηκε Luo Shu. Το όνομά του προέρχεται από τον ποταμό Λο και από ένα βιβλίο. Το Luo Shu ήταν δηλαδή το βιβλίο όπου καταγράφηκε το σχέδιο. Οι ομοιότητες μεταξύ των δύο «εκ ποταμού» σχεδίων είχαν σαν αποτέλεσμα και σε αυτούς τους αριθμούς να αποδοθούν χρώματα, κατευθύνσεις και ενεργειακές ιδιότητες.

Μόνο που στο Luo Shu οι αριθμοί δεν είναι στατικά τοποθετημένοι. Υπάρχει μία ροή (χρονική) που ξεκινάει από το κέντρο (5) και καταλήγει στο 4 (ΝΑ). Η σειρά πάει ως εξής (5-6-7-8-9-1-2-3-4). Αν και τετράγωνο το Luo Shu έχει κυκλική εσωτερική φύση. Το Luo Shu σε αντίθεση με το He Tu αντιπροσωπεύει την κίνηση, τις αλλαγές και την αλληλεπίδραση μεταξύ των ενεργειών του ανθρώπου και της φύσης.

Αν το He Tu είναι η θεωρία, το Luo Shu είναι η πράξη και με βάση τη διάταξη των αριθμών αναδιατάχθηκε και το Αρχέγονο Ba Gua, και σχηματίστηκε το Μεταγενέστερο Ba Gua, που ήταν πλέον η μέθοδος υπολογισμού των αλλαγών στο σύμπαν. Οι 9 αριθμοί αντιπροσωπεύουν 9 διαφορετικούς συνδυασμούς ενεργειών και θα τους λέμε από δω και πέρα Άστρα.

Luo Shu

Το Luo Shu λέγεται και Μαγικό τετράγωνο. Αν προσθέσουμε τους αριθμούς διαγώνια, οριζόντια ή κάθετα, μας δίνουν πάντα άθροισμα 15. Το τετράγωνο αυτό αστρολογικά συμπίπτει με το τετράγωνο του πλανήτη Κρόνου (δεν είναι σύμπτωση, στα Ιπτάμενα Αστρα θα καταλάβετε γιατί).

Όλοι σήμερα ξέρουμε, αλλά και δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι τα σχέδια αυτά εμφανίστηκαν στις πλάτες περίεργων ζώων. Στην πραγματικότητα δεν μας είναι γνωστό από πού προήλθαν.
Αρχαία χειρόγραφα αναφέρουν ότι ουράνιοι επισκέπτες έδειξαν αυτά τα θαυμαστά σχέδια στους ανθρώπους. Η πιθανότητα οι επισκέπτες αυτές να ήταν εξωγήινοι είναι μεγαλύτερη από την πιθανότητα ενός Αλόγου με κεφάλι Δράκου και μίας Γιγάντιας Χελώνας (μήπως ήταν διαστημόπλοια;).