Τα Πέντε Στοιχεία

Τα Πέντε Στοιχεία: Νερό, Ξύλο, Φωτιά, Γη, Μέταλλο

Υπάρχει μία λανθασμένη αντίληψη ότι το Νερό, το Ξύλο, η Φωτιά, η Γη και το Μέταλλο έχουν μόνο υλική υπόσταση. Αυτό απέχει μακράν από την αληθινή έννοια.
Η υλική φύση αυτών που αποκαλούμε «στοιχεία» δεν είναι παρά «το μικρό τσαντάκι στη μεγάλη τσάντα». Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Έννοια

Θυμάστε το Qi; Θυμάστε που είπαμε ότι το Qi μπορεί να είναι απτό και μη απτό; Ζωτικό και Καταστροφικό; Λοιπόν, υπάρχει και μία άλλη διαφοροποίησή του. Σε κάποια φάση της δημιουργίας του κόσμου, κάπου μεταξύ της αλληλεπίδρασης του Yin και του Yang και της δημιουργίας των 8 Τριγράμμων, το Qi πήρε πέντε (5) διαφορετικές μορφές. Πρόκειται για πέντε μεταμορφώσεις ή φάσεις με διαφορετικές ιδιότητες η κάθε μία.

Το Qi είτε είναι αντιληπτό (ύλη, όπως ένα αντικείμενο) είτε μη αντιληπτό (ενέργεια, όπως ο μαγνητισμός), είτε και τα δύο (όπως ο αέρας), μπορεί να ταξινομηθεί σε 5 διαφορετικές κατηγορίες ανάλογα με τις ιδιότητές του. Όλα τα πράγματα στο Σύμπαν μπορούν να ταξινομηθούν στις πέντε αυτές κατηγορίες.

Το Qi είναι ενιαίο και αδιαίρετο. Το Νερό, το Ξύλο, η Φωτιά, η Γη και το Μέταλλο είναι το ίδιο Qi σε διαφορετική φάση, σε διαφορετική μορφή και τίποτα περισσότερο. Έτσι το δέντρο είναι η ξύλινη ορατή και απτή φάση του Qi, ενώ η Ανοιξη είναι η ξύλινη χρονική φάση του Qi. Κατά τον ίδιο τρόπο το Νερό είναι μια απτή μεταμόρφωση του Qi, ενώ το Χειμώνα έχουμε τη χρονική κυριαρχία του υδάτινου Qi.

Ορολογία

Ο όρος «στοιχεία» είναι μία βολική λέξη για να αναφερόμαστε στις 5 Μεταμορφώσεις του Qi. Ο Κινέζικος όρος είναι «Wu Xing». Το «Wu» σημαίνει «πέντε», αλλά το «Xing» δε σημαίνει ούτε στοιχεία, ούτε μεταμορφώσεις, ούτε φάσεις. Θα ήταν μάταιο να προσπαθήσουμε να αποδώσουμε την κινέζικη αυτή λέξη με μία μόνο λέξη μίας άλλης γλώσσας. Κοιτάξτε γιατί.

«Wu Xing» είναι η συντόμευση μιας μεγαλύτερης φράσης, «Wu zhong Liu xing zhi qi», που σημαίνει «Τα πέντε είδη του Qi που κυριαρχούν σε διαφορετικούς χρόνους». Όπως για παράδειγμα, το Νερό κυριαρχεί το Χειμώνα, το Ξύλο την Ανοιξη, η Φωτιά το Καλοκαίρι, το Μέταλλο το Φθινόπωρο και στο μεσοδιάστημα, το διάστημα που παρεμβαίνει μεταξύ δύο εποχών κυριαρχεί η Γη. Αν λοιπόν προσπαθήσουμε να αποδώσουμε τη συντόμευση «Wu Xing» με έναν από τους όρους, όπως «πέντε μεταμορφώσεις», «πέντε φάσεις», «πέντε είδη», «πέντε ποιότητες», «πέντε ιδιότητες», «πέντε χρονικά διαστήματα», τότε θα έχουμε αποτύχει να αποδώσουμε το πραγματικό νόημα που κρύβεται πίσω από τον αυθεντικό κινέζικο όρο και μπορεί να χάσουμε έτσι την ουσία. Γιατί όλα τα παραπάνω και μυριάδες άλλα περιλαμβάνονται στη συντόμευση «Wu Xing».

Τα «στοιχεία» λοιπόν είναι απλά μία δανεική λέξη. Οι πέντε μεταμορφώσεις του Qi δεν αντιπροσωπεύουν τα στοιχεία αυτά στην υλική τους υπόσταση, αλλά οι ιδιότητες αυτών των στοιχείων του υλικού κόσμου μοιάζουν πολύ με τις ιδιότητες των μεταμορφώσεων του Qi και τελικά αποτελούν την καλύτερη δυνατή περιγραφή τους για τα ανθρώπινα δεδομένα και είναι έτσι πιο κατανοητά.

Ο όρος στοιχεία εντούτοις να ξέρετε ότι χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τους δασκάλους του Feng Shui το 1926. Θα συνεχίζουμε, και εμείς και εσείς, να τον χρησιμοποιούμε για χάρη ευκολίας και μόνο. Τουλάχιστον τώρα ξέρετε την ουσία και το πραγματικό νόημα και αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Ιδιότητες των 5 Στοιχείων

Είπαμε ότι οι ιδιότητες που έχουν οι υλικές μορφές των πέντε στοιχείων της Φύσης περιγράφουν καλύτερα τις ιδιότητες των πέντε φάσεων του Qi. Κάποιες από αυτές, οι πιο σημαντικές, δίδονται στον παρακάτω πίνακα. Η παράθεσή τους είναι ενδεικτική και όχι περιοριστική.

  • Νερό: (Τσι) Φιλελεύθερο, με τάση εξάπλωσης και επέκτασης και καθοδική κίνηση
  • Ξύλο: (Τσι) Αναπτυσσόμενο, με ανοδική κίνηση, ανθεκτικό
  • Φωτιά: (Τσι) Εξαπλώνεται προς όλες τις κατευθύνσεις, ακτινοβόλο και ζεστό
  • Γή: (Τσι) Σταθερό και αμετάβλητο, με τάση έλξης και συγκέντρωσης
  • Μέταλλο: (Τσι) Αιχμηρό, με τάση εισχώρησης και ένδειξης προς τα εμπρός

Τώρα νομίζουμε ότι κάπως συγκεκριμενοποιήθηκε η αφηρημένη έννοια της μεταμόρφωσης του Qi. Αν έχετε αυτές τις ιδιότητες στο μυαλό σας αντί για το ίδιο το φυσικό στοιχείο, θα μπορείτε να αντιλαμβάνεστε καλύτερα τι εννοούμε στο Feng Shui όταν μιλάμε για «ενέργεια νερού» ή υδάτινη ενέργεια.

Θα αναρωτιέστε ίσως, το νερό δεν είναι νερό;! Ναι, το στοιχείο του νερού (Η20) είναι Νερό και στο Feng Shui. Αλλά για τι νερό ακριβώς μιλάμε; Για ένα ποτήρι νερό; Ένα ποτάμι, μία λίμνη, ή μία πισίνα; Εδώ τα πράγματα μπερδεύονται κάπως. Γιατί μία τετράγωνη πισίνα στο Feng Shui δεν έχει το ίδιο «Wu Xing» με μία στρογγυλή πισίνα. Δηλαδή το Qi του νερού της τετράγωνης πισίνας έχει μεταμορφωθεί σε ένα διαφορετικό Qi από αυτό της στρογγυλής πισίνας. Έτσι καταλαβαίνετε ότι και το Νερό μπορεί να έχει πέντε διαφορετικούς τύπους. Ας το ξεκαθαρίσουμε όμως.

Οι ιδιότητες του Qi που αναφέρθηκαν παραπάνω ισχύουν κυρίως όταν μιλάμε για μη αντιληπτές από τις αισθήσεις μας ενέργειες. Όταν όμως το Qi παίρνει υλική μορφή τότε το σχήμα και το χρώμα θα καθορίσουν σε ποια από τα «πέντε στοιχεία» ανήκει το υλικό αντικείμενο του φυσικού κόσμου. Μπορούμε λοιπόν να καταρτίσουμε τον παρακάτω πίνακα:

Στοιχείο Σχήματα Χρώματα
Νερό Κυματοειδές ακαθορίστου σχήματος Μαύρο, Μπλε σκούρο
Ξύλο Ραβδοειδές σα δοκάρι ή κιονοειδές Πράσινο, Μπλε ανοιχτό (κυανό)
Φωτιά Τριγωνικό Κόκκινο, Πορτοκαλί, Μοβ, Ροζ
Γη Κυβικό ή Τετράγωνο Καφέ, Κίτρινο, Μπεζ, Μπρούτζινο
Μέταλλο Σφαιρικό, Κυκλικό Άσπρο, Χρυσό, Ασημί

Αν έχουμε λοιπόν ένα αντικείμενο κατασκευασμένο από Μέταλλο (μπρούντζο, ασήμι, χρυσό, χαλκό, σίδερο κλπ.), χρώματος μεταλλικού (Ασπρο, Χρυσό ή Ασημί) και σχήματος στρογγυλού ή σφαιρικού, τότε στο Feng Shui αυτό είναι ΜΕΤΑΛΛΟ.

Συνήθως τα αντικείμενα, είτε αυτά είναι φυσικά, είτε ανθρώπινες κατασκευές, είναι συνδυασμοί περισσότερων στοιχείων. Έτσι για παράδειγμα ένα κερί κίτρινο ανήκει και στο στοιχείο του Ξύλου, λόγω του ραβδοειδούς σχήματός του, αλλά και στο στοιχείο της Γης, λόγω του χρώματός του. Αν το ανάψουμε κιόλας τότε υπεισέρχεται και το στοιχείο της Φωτιάς.

Είτε όμως μιλάμε για αντιληπτό ή μη αντιληπτό Qi, για αόρατες δηλαδή ενέργειες ή για υλικά αντικείμενα, υπάρχουν κάποιες πολύ κοινές ιδιότητες, που σχετίζονται με τις μεταξύ τους σχέσεις. Αυτές οι ιδιότητες συνοψίζονται σε κύκλους αλληλεπίδρασης μεταξύ των 5 στοιχείων. Ανάλογα με τη σχέση ανάμεσα στα στοιχεία δημιουργούνται τρεις διαφορετικοί κύκλοι. Ο Ενισχυτικός, ο Αποδυναμωτικός και ο Ελεγκτικός.

Ο Ενισχυτικός Κύκλος

Τα 5 Στοιχεία, Ο Ενισχυτικός Κύκλος

Τα 5 στοιχεία στο σχέδιο είναι τοποθετημένα σε τέτοια σειρά, ώστε το προηγούμενο ενισχύει το επόμενο. Συχνά αυτός ο κύκλος αναφέρεται ως «Παραγωγικός Κύκλος» ή «Δημιουργικός Κύκλος». Ο όρος αυτός δεν είναι σωστός, γιατί δεν αποδίδει σωστά τη σχέση μεταξύ των στοιχείων.

Το Νερό δεν μπορούμε να πούμε ότι παράγει το Ξύλο. Είναι παράλογο. Το νερό δεν παράγει ένα φυτό. Το δυναμώνει και το βοηθάει να μεγαλώσει. Το ίδιο παράλογο είναι αν πούμε ότι το Ξύλο παράγει τη Φωτιά. Τα ξύλα από μόνα τους δεν μπορούν να δημιουργήσουν φωτιά. Η ύπαρξη της φωτιάς είναι προϋπόθεση για να χρησιμοποιηθεί το ξύλο.

Σίγουρα αντιλαμβάνεστε πολύ καλά τι κάνει ένα ξύλο σε μία φωτιά. Το ίδιο καλά καταλαβαίνετε την επίδραση του νερού στο φυτό. Ή για τη γη ότι είναι ενισχυτής του μετάλλου, εφόσον μέσα σε αυτή δημιουργούνται τα ορυκτά μέταλλα. Και για τη φωτιά ότι ψήνει το χώμα για να κατασκευαστούν κρύσταλλα, πορσελάνες και κεραμικά. Αντιλαμβάνεστε όμως το ίδιο καλά πώς το μέταλλο ενισχύει το νερό; Δηλαδή τι; Αν βάζαμε ένα μέταλλο μέσα στο νερό, αυτό θα δυνάμωνε ή θα καθάριζε; Δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στο φυσικό κόσμο που θα μπορούσε να μας βοηθήσει να το καταλάβουμε ή να το διαπιστώσουμε.

Όμως είπαμε τα στοιχεία δεν έχουν μόνο υλική υπόσταση και οι λέξεις που χρησιμοποιούνται είναι απλά δανεικές για να μας είναι πιο προσιτές οι έννοιες. Δεν αποδίδουν όμως τη σημασία στο πραγματικό της μήκος και πλάτος. Πρέπει λοιπόν να αναλύσουμε λίγο παραπέρα την ενισχυτική σχέση των στοιχείων, για να συμπεριλάβουμε μεταξύ άλλων και τη σχέση ανάμεσα στις ενέργειες που δεν αντιλαμβανόμαστε με τις ανθρώπινες αισθήσεις.

Όταν λοιπόν λέμε ότι ένα στοιχείο ενισχύει ένα άλλο, αυτό σημαίνει ότι το βοηθάει να απελευθερώσει τη δυναμική του και να εκδηλώσει την εγγενή φύση και τον αληθινό χαρακτήρα του. Θυμάστε τις ιδιότητες των στοιχείων; Το κάθε στοιχείο βοηθάει το άλλο να λάμψει σε όλο του το μεγαλείο. Έτσι τώρα καταλαβαίνετε ότι το νερό δεν ενισχύει απλά το φυτό, αλλά το βοηθάει να μεγαλώσει, να ανέβει προς τα πάνω και να γίνει πιο σκληρό και πιο ανθεκτικό. Η φωτιά δεν ενισχύεται μόνο από το ξύλο, αλλά γίνεται πιο ζεστή, ακτινοβόλα και μπορεί να επεκταθεί προς όλες τις κατευθύνσεις με τη βοήθεια του ξύλου (βλ. πυρκαγιά δασών!).

Τι γίνεται όμως με το Μέταλλο και το Νερό; Αν θυμηθείτε τις ιδιότητες του μετάλλου θα το καταλάβετε και αυτό πολύ εύκολα. Το Μέταλλο είναι μυτερό και έχει την ικανότητα να τρυπάει. Αν λοιπόν έχουμε ένα μεγάλο κλειστό δοχείο γεμάτο με νερό και χρησιμοποιήσουμε ένα αιχμηρό μεταλλικό εργαλείο, μπορούμε να τρυπήσουμε το δοχείο και το νερό θα τρέξει προς τα κάτω και θα ελευθερωθεί. Με αυτή την έννοια περίπου λέμε ότι το μέταλλο ενισχύει το νερό.

Αυτός ο κύκλος μάς είναι πολύ χρήσιμος στην εφαρμογή του Feng Shui όταν θέλουμε να επηρεάσουμε τις ενέργειες και ιδιαίτερα όταν θέλουμε να ενισχύσουμε κάποια καλή ενέργεια. Όταν το Qi που έρχεται από μία κατεύθυνση σε ένα χώρο του σπιτιού μας είναι ζωτικό (Sheng Qi) και αυτό το Qi είναι π.χ. πύρινο, τότε χρησιμοποιούμε το Ξύλο για να το ενισχύσουμε, με τη μορφή υλικών πραγμάτων, όπως ξύλινα διακοσμητικά ή φυτά. Ο Νότος για παράδειγμα έχει τον αριθμό 9 στο Luo Shu και το στοιχείο που επικρατεί είναι η Φωτιά. Γι αυτό σας συμβουλεύουν τα περισσότερα βιβλία να τοποθετήσετε φυτά στο Νότο. Αυτό όμως δεν είναι απόλυτα σωστό, αλλά το γιατί θα το μάθετε παρακάτω (στο Ba Zhai και στα Ιπτάμενα Αστρα).

Αναρωτηθήκατε ίσως γιατί τα στοιχεία στο σχέδιο είναι σε κύκλο και όχι π.χ. σε ευθεία γραμμή; Αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει αρχή και τέλος στην ενισχυτική σχέση τους. Ο κύκλος αυτός όπως τον βλέπετε δεν είναι απλά ένα εκπαιδευτικό διάγραμμα. Είναι μία ροή ενέργειας από τη μία φάση του Qi στην άλλη, που δε σταματάει ποτέ. Αυτή τη ροή ενέργειας τη συναντάμε πολύ συχνά στη φύση. Για παράδειγμα οι εποχές μέσα στο χρόνο συμβαίνουν με μία τέτοια σειρά. Το Φθινόπωρο (Μέταλλο) ενισχύει την επόμενη εποχή, το Χειμώνα (Νερό), ο Χειμώνας προετοιμάζει το έδαφος και ενισχύει την Ανοιξη (Ξύλο), η Ανοιξη προετοιμάζει και δυναμώνει το Καλοκαίρι (Φωτιά). Η ροή του Qi είναι ομαλή και αρμονική και η δημιουργία μίας τέτοιας ροής συγκαταλέγεται στις κύριες έγνοιες του εφαρμοστή του Feng Shui.

Κάποιος λοιπόν που εφαρμόζει το Feng Shui πρέπει να αναγνωρίσει τον τύπο των ζωτικών ενεργειών, του Sheng Qi, μέσα σε ένα χώρο και να φροντίσει να τον ενισχύσει, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα σχήματα και χρώματα. Και τι θα κάνει με το Sha Qi, τις καταστροφικές ενέργειες; Αυτές πρέπει να τις αποδυναμώσει. Το πώς και το γιατί εξηγούνται στο επόμενο μάθημα.

Ο Αποδυναμωτικός Κύκλος

Τα 5 Στοιχεία, Ο Αποδυναμωτικός Κύκλος

Ο κύκλος αυτός είναι ακριβώς ο αντίστροφος του Ενισχυτικού Κύκλου. Σε αυτή τη ροή, το προηγούμενο στοιχείο αποδυναμώνεται από το επόμενο. Λέμε λοιπόν ότι το Νερό αποδυναμώνεται από το Ξύλο, το Ξύλο αποδυναμώνεται από τη Φωτιά, η Φωτιά αποδυναμώνεται από τη Γη, η Γη αποδυναμώνεται από το Μέταλλο και το Μέταλλο αποδυναμώνεται από το Νερό.

Είναι πολύ εύκολο να το καταλάβετε. Ένα φυτό για παράδειγμα αποδυναμώνει το νερό, γιατί το χρησιμοποιεί προς όφελός του. Το ξύλο επίσης αποδυναμώνεται από τη φωτιά και γίνεται στάχτες, γιατί η φωτιά το καταναλώνει για να μεγαλώσει και να λάμψει.

Η ροή της ενέργειας είναι ευνόητη και πολύ λογική, γι αυτό και δε χρειάζεται να πούμε περισσότερα. Το μόνο που πρέπει να θυμάστε είναι ότι ο αποδυναμωτικός κύκλος είναι ο αντίστροφος του ενισχυτικού και ότι όταν ένα στοιχείο ενισχύει ένα άλλο τότε χάνει μέρος των ιδιοτήτων του και της δύναμής του και ως εκ τούτου αποδυναμώνεται από το στοιχείο που ενισχύει.

Ο κύκλος της αποδυνάμωσης χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να αποδυναμώσουμε ανεπιθύμητες καταστροφικές ενέργειες. Όταν λοιπόν από μία κατεύθυνση σε ένα χώρο του σπιτιού έρχεται Sha Qi, τύπου Φωτιάς, τότε χρησιμοποιούμε τη Γη για να το αποδυναμώσουμε. Αυτό μπορεί να γίνει με τη χρήση και τοποθέτηση γήινων υλικών αντικειμένων, όπως πορσελάνες, κρύσταλλα, κεραμικά, ή αντικείμενα σε σχήμα τετράγωνο ή κυβικό και με χρώμα καφέ ή κίτρινο. Θα αναρωτιέστε ίσως αν ένα τετράγωνο αντικείμενο από μέταλλο είναι Γη. Ναι, είναι Γη.
Aρα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε; Ναι, αλλά παράλληλα τίθεται το θέμα της δύναμης του αντικειμένου να επηρεάσει την ενέργεια. Βέβαια το Feng Shui έχει να κάνει με κάτι πολύ παραπάνω από την απλή τοποθέτηση αντικειμένων (όχι ότι δεν έχει σχέση), αλλά στο παρόν επίπεδο είναι αρκετές αυτές οι πληροφορίες για να εξοικειωθείτε με τα στοιχεία και τις έννοιες.

Και στον Αποδυναμωτικό Κύκλο η ροή της ενέργειας από τη μία φάση του Qi στην άλλη, είναι ομαλή και γι αυτό επιθυμητή, ιδιαίτερα όταν τη χρησιμοποιούμε στην εφαρμογή του Feng Shui.

Υπάρχει τέλος και μία άλλη σχέση μεταξύ των στοιχείων, που δεν είναι ούτε αποδυναμωτική, ούτε ενισχυτική. Είναι η σχέση μεταξύ των ίδιων στοιχείων. Δηλαδή μεταξύ των ίδιων φάσεων του Qi υπάρχει σχέση και αυτή είναι Βοηθητική. Το Νερό λοιπόν βοηθάει το Νερό, το Ξύλο βοηθάει το Ξύλο, η Φωτιά βοηθάει τη Φωτιά, η Γη βοηθάει τη Γη, το Μέταλλο βοηθάει το Μέταλλο. Το θέμα δεν είναι ότι η σχέση αυτή δεν υπάρχει ή είναι άχρηστη, αλλά περισσότερο είναι ουδέτερη και δε δημιουργεί κάποιο αποτέλεσμα.
Στην εφαρμογή του Feng Shui δηλαδή είναι κάπως ουδέτερο να χρησιμοποιήσουμε αντικείμενα που ανήκουν στο ίδιο στοιχείο με αυτό της ενέργειας που θέλουμε να ενισχύσουμε. Μας βοηθάει όμως όταν έχουμε κακή ενέργεια.

Έτσι αν σε ένα χώρο υπάρχει κακή Γήινη ενέργεια, τότε αποφεύγουμε να τοποθετούμε αντικείμενα που ανήκουν στο στοιχείο της Γης. Τη βοηθητική σχέση θα την έχετε ίσως ακουστά από τις συμβουλές που δίνουν τα βιβλία, όπως αυτή που σας λέει να καίτε κεριά στο Νότο ή να έχετε εκεί το τζάκι σας. Είναι περιττό να πούμε ότι και αυτό δεν είναι απόλυτα σωστό, γιατί για αυτό αποφασίζουν τα Αστρα (οι ενέργειες) και εκεί θα καταλάβετε τους λόγους της παραπλάνησης, στην οποία μπορούν να σας οδηγήσουν κάθε είδους ανεύθυνες πληροφορίες.

Μέχρι τώρα λοιπόν εξετάσαμε κύκλους ροής της ενέργειας, σχέσεις των στοιχείων που είναι αρμονικές και ομαλές. Στο τελευταίο μάθημα που αναφέρεται στα 5 Στοιχεία θα αναλύσουμε τον τρίτο και μη αρμονικό κύκλο, τον Ελεγκτικό Κύκλο.

Ο Ελεγκτικός Κύκλος

Τα 5 Στοιχεία, Ο Ελεγκτικός Κύκλος

Στον κύκλο αυτό, που λέγεται κύκλος χάριν ευκολίας, αλλά μάλλον κύκλος δεν είναι, μεταξύ των 5 στοιχείων υπάρχει σχέση ελέγχου. Γι αυτό και ονομάζεται είτε «Κύκλος Ελέγχου» είτε «Ελεγκτικός Κύκλος». Το Νερό ελέγχει τη Φωτιά, η Φωτιά ελέγχει το Μέταλλο, το Μέταλλο ελέγχει το Ξύλο, το Ξύλο ελέγχει τη Γη, η Γη ελέγχει το Νερό. Συχνά ο κύκλος αυτός αναφέρεται ως «Καταστροφικός Κύκλος», αλλά ο όρος δεν είναι σωστός. Αν αναλύσουμε τη βαθύτερη έννοια της σχέσης που έχουν τα στοιχεία μεταξύ τους, θα καταλάβετε γιατί.

Όταν λέμε ότι ένα στοιχείο ελέγχει ένα άλλο, εννοούμε ότι ελέγχει την έκταση της δύναμής του και της επιρροής του, ελέγχει την ανάπτυξη των ιδιοτήτων του, ώστε αυτές να μην αναπτυχθούν στο έπακρο, αλλά μέχρι το σημείο που θα καθορίσει το ελεγκτικό στοιχείο. Έτσι το Νερό ελέγχει τη Φωτιά. Δηλαδή με τη χρήση νερού μπορούμε να ελέγξουμε την έκταση της φωτιάς και να την περιορίσουμε στην έκταση και την ποσότητα που θέλουμε.
Όταν λέμε ότι το Μέταλλο ελέγχει το Ξύλο, εννοούμε ότι ένα μεταλλικό εργαλείο μπορεί να δώσει σχήμα σε ένα κομμάτι ξύλου και να το μεταμορφώσει σε ένα ωραίο ξύλινο γλυπτό. Επίσης αν χρησιμοποιήσουμε φωτιά μπορούμε να λιώσουμε το μέταλλο και να φτιάξουμε εργαλεία. Βλέπετε λοιπόν γιατί δεν είναι σωστό να λέμε ότι υπάρχει καταστροφική σχέση μεταξύ των στοιχείων. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορούμε να πούμε ότι το Νερό σβήνει τη Φωτιά ή ότι το μέταλλο καταστρέφει το ξύλο ή ότι η φωτιά καταστρέφει το μέταλλο.

Από τα παραπάνω παραδείγματα θα σας δόθηκε, και πολύ λογικά, η εντύπωση ότι τα στοιχεία, αν χρησιμοποιηθούν για να ελέγξουν, μπορούν να καταλήξουν σε αριστουργηματικά αποτελέσματα. Τότε πού βρίσκεται το μη αρμονικό στον Κύκλο αυτό;

Τα παραδείγματα που χρησιμοποιήθηκαν από το φυσικό και απτό κόσμο δεν αντικατοπτρίζουν σε όλη του την έκταση τον μη αντιληπτό κόσμο της ενέργειας. Υπάρχουν ενέργειες μέσα στους χώρους διαβίωσής μας που μπορεί να βρίσκονται σε σχέση ελέγχου μεταξύ τους. Φανταστείτε το αυτό σαν δύο ανθρώπους μέσα στο σπίτι σας που κονταροχτυπιούνται. Είναι επιθυμητό αυτό; Είναι αρμονικό; Όχι, βέβαια.
Γι αυτό και λέμε ότι όταν έχουμε να κάνουμε με ενέργειες σε σχέση ελέγχου πρέπει να τις «θεραπεύσουμε» φέρνοντάς τις σε κάποια αρμονία και ισορροπία. Το πώς είναι μία άλλη ιστορία.

Σίγουρα επίσης από τα παραπάνω παραδείγματα θα είδατε μέσα από τη σχέση ελέγχου ένα πολύ αποτελεσματικό τρόπο για να αντιμετωπίσουμε τις κακές ενέργειες. Αν όμως ο εφαρμοστής του Feng Shui δελεαστεί να χρησιμοποιήσει ένα στοιχείο για να ελέγξει ένα άλλο, αυτό θα είναι ένα μεγάλο λάθος. Μπορεί για παράδειγμα να χρησιμοποιήσει νερό για να ελέγξει μία κακή πύρινη ενέργεια ή μέταλλο για να ελέγξει μία κακή ξύλινη ενέργεια.
Ίσως αυτός ο τρόπος του δίνει την εντύπωση της αποτελεσματικότητας. Είναι απλά ένας τρόπος λανθασμένος, αλλά και επικίνδυνος. Φανταστείτε ότι για να διορθώσετε τον άτακτο χαρακτήρα ενός παιδιού το χτυπάτε και του φέρεστε βάναυσα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αντιδραστική συμπεριφορά από μέρους του. Έτσι και με τις ενέργειες, όταν προσπαθούμε να τις ελέγξουμε είναι σα να τις προκαλούμε και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι χειρότερα για μας, απ ότι αν δεν κάναμε τίποτα. Όλα αυτά δεν είναι μία γλαφυρή φανταστική περιγραφή. Πρόκειται για τον λεγόμενο «Πόλεμο του Feng Shui». Η αποδυνάμωση των κακών ενεργειών είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισής τους. Είναι κανόνας και να τον θυμάστε.

Ανάλυση για Προχωρημένους

Τολμάμε μία περαιτέρω πιο προχωρημένη ανάλυση, με την ευκαιρία του Ελεγκτικού Κύκλου, για όσους αισθάνονται ότι έχουν καταλάβει τα προηγούμενα και ενδιαφέρονται για πιο πολλές γνώσεις. Διαβάστε προσεκτικά αυτά τα τρία παραδείγματα.

  1. Αν ένας άνθρωπος χρησιμοποιήσει ένα μεγάλο τσεκούρι σε ένα μικρό δενδράκι, τότε το αποτέλεσμα δε θα είναι αριστουργηματικό. Θα έχει απλά καταστρέψει το δεντράκι. Αρα, το Μέταλλο μπορεί να καταστρέψει το Ξύλο. Ναι, σωστά. Αλλά εδώ δεν έχουμε να κάνουμε απλά με ένα τσεκούρι και ένα δέντρο. Στο παράδειγμα είχαμε ένα ΜΕΓΑΛΟ τσεκούρι και ένα ΜΙΚΡΟ δέντρο. Υπάρχει διαφορά. Θυμάστε το Yin και το Yang; Το μεγάλο τσεκούρι είναι Yang και το μικρό δέντρο είναι Yin.
  2. Αν είχε απλά ένα τσεκούρι και ένα δέντρο τι θα γινόταν; Θα μπορούσε με το τσεκούρι να κλαδέψει το δέντρο και αυτό να φουντώσει και πάλι, να πετάξει περισσότερα κλαδιά και να δυναμώσει. Με το τσεκούρι βοήθησε το δέντρο να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί, σαν να είχαμε σχέση ενίσχυσης. Αρα εδώ δεν έχουμε σχέση ελέγχου; Έχουμε, αλλά τα δύο αυτά στοιχεία είναι σχεδόν όμοια μεταξύ τους.
  3. Στο τελευταίο παράδειγμα, ας πούμε ότι έχει ένα μικρό (Yin) τσεκούρι και ένα μεγάλο (Yang) δέντρο. Το αποτέλεσμα είναι αυτονόητο. Μετά από πολλές προσπάθειες να κλαδέψει το μεγάλο δέντρο το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να καταστρέψει το τσεκουράκι του. Εδώ λοιπόν ο έλεγχος που είχαμε στο μυαλό μας όχι μόνο δεν πραγματοποιήθηκε, αλλά λειτούργησε αντίθετα και μάλιστα με καταστροφικό αποτέλεσμα.

Στα παραπάνω παραδείγματα, αν και τα δύο αντικείμενα ήταν Μέταλλο και Ξύλο, ήταν εντελώς διαφορετικά και στις τρεις περιπτώσεις. Όλα αυτά μας δίνουν μία ιδέα του τι είδους ενέργειες αντιμετωπίζει το Feng Shui κατά την εφαρμογή του και ότι όλα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, αν θέλουμε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι ενέργειες δεν είναι μόνο καλές ή κακές. Υπάρχουν τύποι που πρέπει να αναγνωρίσουμε, ποσότητες που πρέπει να υπολογίσουμε, ποιότητες που πρέπει να εκτιμήσουμε και άλλα πολλά, για να φθάσουμε στην πολυπόθητη ισορροπία και αρμονία.
Είδατε επίσης στα παραδείγματα ότι επιστρέψαμε στην αρχική γνώση του Yin και του Yang και γίναμε μάρτυρες της αρχής «Το μεγάλο Yang μπορεί να καταστρέψει το μικρό Yin, αν είναι τέτοιες οι συνθήκες που ευνοούν την καταστροφή». Να θυμάστε πάντα ότι όσο προχωράτε στη μελέτη του Feng Shui, όσες προχωρημένες μεθόδους και αν μαθαίνετε, πάντα θα ξαναγυρίζετε στις αρχικές έννοιες και βάσεις. Γι αυτό η κατανόησή τους και η εμπέδωσή τους από την αρχή είναι θεμέλιο γι αυτούς που θέλουν να μάθουν το Feng Shui.

Τέλος σας προκαλούμε να ξαναδιαβάσετε προσεκτικά, πριν προχωρήσετε στην επόμενη παράγραφο και να βρείτε μόνοι σας ποιο είναι το κοινό σημείο ανάμεσα στις τρεις περιπτώσεις που μπορεί να κάνει τη διαφορά στο αποτέλεσμα. Ακριβώς! Είναι ο άνθρωπος! Στην πρώτη περίπτωση θα απέφευγε να καταστρέψει το δεντράκι χρησιμοποιώντας ένα κλαδευτήρι, στη δεύτερη έπραξε ορθώς και στην τρίτη δε θα έμπαινε καν στον κόπο να κλαδέψει το δέντρο, αν δεν έβρισκε ένα μεγαλύτερο εργαλείο.

Ο άνθρωπος είναι ένας άλλος παράγοντας που έρχεται στο προσκήνιο, που και αυτόν δε μπορεί να παραλείψει ο εφαρμοστής του Feng Shui, εφόσον το Feng Shui φροντίζει για τον Ανθρωπο. Απλά τα παραδείγματα μας δείχνουν και κάποια άλλη πλευρά της ανθρώπινης παρεμβολής. Ότι ο άνθρωπος μπορεί να χρησιμοποιήσει την ενέργεια με έξυπνο τρόπο και προς όφελός του. Και η απόφαση για να διορθώσει το Feng Shui του χώρου κατοικίας ή εργασίας του είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Τέλος ανάμεσα σε όλα τα παραπάνω, πρέπει να συνυπολογίσουμε και να συνεκτιμήσουμε το Χρόνο, έναν παράγοντα που θα εξετάσουμε στα Ιπτάμενα Αστρα. Το Feng Shui λοιπόν είναι αναμφισβήτητα πολύ ενδιαφέρον, αλλά αντιλαμβάνεστε επίσης ότι δεν είναι εύκολο. Σε βασικό επίπεδο η εφαρμογή του Feng Shui περιλαμβάνει:

  • Την αναγνώριση του τύπου (στοιχείου) του Sheng Qi και του Sha Qi
  • Τη χρήση αντικειμένων με τα κατάλληλα σχήματα και χρώματα για να ενισχύσουμε το Sheng Qi
  • Τη χρήση αντικειμένων με τα κατάλληλα σχήματα και χρώματα για να αποδυναμώσουμε το Sha Qi

Σε πιο προχωρημένο επίπεδο υπάρχουν και άλλα πολλά που πρέπει να λάβουμε υπόψη κατά την εφαρμογή του.

Ας ωρύονται λοιπόν κάποιοι να μην βάζουμε ποτέ Νερό στο Νότο, γιατί ίσως καταστρέψουμε τη Φωτιά του. Κι αυτό το «ρητό» δεν είναι καθόλου σωστό, γιατί για τις θέσεις του Νερού αποφασίζουν τα Ιπτάμενα Αστρα. Τώρα όμως και εσείς καταλαβαίνετε την αστειότητα αυτής της συμβουλής. Αν όλα ήταν τόσο απλά θα είχαμε γίνει όλοι σύμβουλοι και θα διορθώναμε τα κτίρια και τις τύχες του κόσμου, μέσα στα 20 τελευταία χρόνια που τα βιβλία αυτά μας δίνουν τα «φώτα» τους. Δε νομίζετε ότι 20 χρόνια ήταν αρκετά για να έχουμε φτάσει όλοι σε επίπεδα επιτυχίας, ευτυχίας και πλούτου;;;