Εισαγωγή στα Μυστικά του Feng Shui

Τα Μυστικά του Φενγκ Σούι για Οικονομικά, Αγάπη, Υγεία, Τύχη, Πλούτο και Ευημερία

Πετάξτε από το σπίτι σας όλα τα αποξηραμένα, | Βάλτε μπαμπού σε βάζο για τα ερωτικά σας, | Κινέζικα νομίσματα στο κόκκινο πορτοφόλι σας, ή στην ταμειακή μηχανή, για αύξηση των οικονομικών, | Βάλτε την παγόδα και τις πένες καλλιγραφίας στο δωμάτιο του παιδιού και θα αριστεύσει στο σχολείο, | Κλείστε το καπάκι της τουαλέτας και την πόρτα, | και ακριβώς μετά από 3 ημέρες το σπίτι σας θα έχει καλή ενέργεια, καλό Φενγκ Σούι και το πορτοφόλι σας θα γεμίσει χρήματα.

Θα ήταν ανόητο, ή τουλάχιστον αστείο να πιστέψουμε ότι οι ενέργειες ενός χώρου μπορούν να επηρεαστούν με αυτές τις απλές διακοσμητικές προτάσεις και με τα διάφορα κινέζικα αντικείμενα που κυκλοφορούν στο εμπόριο και ότι έτσι θα λυθούν και όλα τα προβλήματα που δημιουργεί ο χώρος που κατοικούμε ή εργαζόμαστε. Και έτσι, θα έχουν δίκιο και όσοι τελικά δυσπιστούν.

Όλα τα κινέζικα αντικείμενα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το Κλασικό Κινέζικο Φενγκ Σούι.

Η εξάπλωση του Feng Shui στον κόσμο, η ανάγκη της απλότητας μέσα από την οποία θα ερχόταν ευκολότερα και γρηγορότερα το κέρδος, η αδυναμία των δυτικών πολιτισμών να κατανοήσουν τη βαθιά ανατολίτικη φιλοσοφία, η άγνοια της ασιατικής ιστορίας, η απόκρυψη μυστικών από κάποιους δασκάλους και ως εκ τούτου η αδυναμία των μαθητών του αυθεντικού Feng Shui να το εφαρμόσουν και η απογοήτευσή τους από την αποτυχία, είναι κάποιες από τις αιτίες που αναπτύχθηκαν «σχολές» και «μέθοδοι», με σαθρές ή στην καλύτερη περίπτωση, χαλαρές βάσεις και λανθασμένες ή στην καλύτερη περίπτωση, ανούσιες τεχνικές.

Κάποιες από αυτές τις «σχολές», που καλό θα ήταν να αποφύγετε να ακολουθήσετε ή να εφαρμόσετε (ή και να αποφύγετε να εμπιστευθείτε κάποιον επαγγελματία που τις εφαρμόζει) είναι:

 • Η διαισθητική Σχολή (Intuitive School)
  Εδώ κάποιοι ισχυρίζονται ότι έχουν την δυνατότητα να νιώσουν το Qi και να συμβουλέψουν σε ποιους χώρους του σπιτιού έχουν αισθανθεί ότι έχει καλό Qi.
  Κάποιοι άλλοι έχουν και ένα μωρό μαζί τους, γιατί λένε ότι τα μωρά είναι ευαίσθητα στο Qi και αν κλάψουν έχει κακή ενέργεια ο χώρος, αν δεν κλάψουν όμως στο σπίτι..., μπορεί να ρίξουν καμιά τσιμπιά στο μωρό, έτσι για να αποδείξουν ότι κάποιοι χώροι του σπιτιού έχουν κακή ενέργεια. *Αυτά τα άτομα είναι επικίνδυνα.

 • Οι 8 Καταστάσεις (ή Επιδιώξεις) της Ζωής - 8 Aspirations of Life (Νότος = Φήμη, Βορράς = Σταδιοδρομία, Νοτιοανατολικά = Πλούτος), κλπ.
  Η σχολή αυτή, χρησιμοποιεί τις ιδιότητες από τα 8 Τρίγραμμα του Ba Gua 八卦, και τις 8 κατευθύνσεις και τις χωρίζει σε 8 διαφορετικές καταστάσεις της ζωής των ανθρώπων.
  Τη θεωρία αυτής της σχολής οι περισσότεροι από εσάς την ξέρετε, είναι η ποιο διαδομένη στα διάφορα βιβλία που κυκλοφορούν στο εμπόριο.
  Ανατολή: βάλτε φυτά και μπλε χρώματα, γιατί η Ανατολή αντιπροσωπεύει την οικογένεια.
  Νοτιοανατολικά: βάλτε διάφορα σύμβολα πλούτου, όπως είναι ο τρίποδος βάτραχος και μπλε χρώματα στους τοίχους, γιατί η Νοτιοανατολική κατεύθυνση αντιπροσωπεύει τον πλούτο στην οικογένεια.
  Νότος: βάλτε κόκκινα διακοσμητικά, κάψτε κεριά, βάψτε τους τοίχους με κόκκινο ή πράσινο χρώμα, γιατί ο Νότος αντιπροσωπεύει την Φήμη και την Αναγνώριση.
  Νοτιοδυτικά: ιδανική κατεύθυνση για την κρεβατοκάμαρα, βάλτε τις πάπιες μανδαρίνοι, τις παιώνιες, βάψτε κόκκινο τον τοίχο πίσω από το κεφαλάρι του κρεβατιού, γιατί η Νοτιοδυτική κατεύθυνση αντιπροσωπεύει τον γάμο.
  Δύση: βάλτε την προστάτιδα θεά Kuan Yin, βάψτε κίτρινο η καφέ τους τοίχους, γιατί η Δύση είναι η κατάλληλη κατεύθυνση για τα υπνοδωμάτια των μικρών παιδιών.
  Βορειοδυτικά: βάλτε τα Fu Dogs ,ή τα Qin Lin, βάψτε κίτρινο ή καφέ τους τοίχους, γιατί η Βορειοδυτική κατεύθυνση αντιπροσωπεύει τους Βοηθούς, άτομα που υποστηρίζουν τον πατέρα, κλπ.
  Βορράς: βάλτε τους τρεις θεούς Fu Lu Shou και βάψτε μπλε τους τοίχους, γιατί ο Βορράς αντιπροσωπεύει την Καριέρα.
  Βορειοανατολικά: εδώ βάλτε τις πένες καλλιγραφίας, την παγόδα, βάψτε κίτρινο η κόκκινο τους τοίχους, γιατί η Βορειοδυτική κατεύθυνση αντιπροσωπεύει την Γνώση και είναι κατάλληλη για αυτούς που σπουδάζουν.
  * Εδώ οι “ειδικοί” του φενγκ σούι των "8 καταστάσεων της ζωής" είναι περισσότερο επικίνδυνοι από τους “ειδικούς της διαισθητικής σχολής”, και αυτό γιατί επεμβαίνουν με διακοσμητικές παρεμβάσεις για τα χρώματα στους τοίχους και την εσωτερική διακόσμηση, αγνοώντας ότι μπορούν να ενεργοποιήσουν έτσι συνδυασμούς των Άστρων του χώρου, με άσχημα αποτελέσματα για τα άτομα σε θέματα, οικονομικών, σχέσεων και υγείας.

 • Το Black Hat ή αλλιώς, Black Sect Tantric Buddhism Feng Shui (του περίφημου «εφευρέτη» Lin Yun, που θεωρεί ότι η πρόσοψη του σπιτιού είναι πάντα στο Βορρά, δηλαδή στον τομέα της Σταδιοδρομίας/Καριέρας)
  και οτιδήποτε θέλει κάποιος να ονομάζει Feng Shui εμπλουτίζοντάς το με σύμβολα από την παράδοση της Κίνας, θρησκευτικές δοξασίες και πεποιθήσεις, Θετική Σκέψη, Αρώματα και Χρώματα, τελετουργίες και ευχές καθαρισμού του χώρου, και άλλα τέτοια παράλογα και περίεργα.

Αυτοί που τις επινόησαν έδιναν την εντύπωση ότι πρόκειται για μεθόδους σύγχρονες, «μοδάτες», μιας νέας εποχής, μεθόδους ενός Feng Shui που προσαρμοζόταν και άλλαζε για χάρη του σύγχρονου οικιστικού περιβάλλοντος, παρεκκλίνοντας εντούτοις από τις βασικές αρχές και θεωρίες της αρχαίας αυτής τέχνης.
Παράλληλα δημιουργήθηκε η αντίληψη ότι τα μυστικά του Feng Shui είχαν ξεθαφτεί από παλαιά σκονισμένα χειρόγραφα και ότι ξαναήρθαν επιτέλους στην επιφάνεια τα τελευταία 40 χρόνια οι ξεχασμένες πανάρχαιες, χιλιάδων ετών τεχνικές...

Για να αντιληφθείτε την αστειότητα αυτών των εντυπώσεων, αρκεί να σας πούμε ότι ο τελευταίος Xuan Kong Feng Shui Master, που μελέτησε και δοκίμασε μέσα από πειράματα το Σύστημα Xuan Kong πέθανε περί τα μέσα του 19ου αιώνα, αφήνοντας με τη σειρά του μαθητές-συνεχιστές του έργου των προγόνων τους.

Αν και αυτά τα άτομα έχουν δημιουργήσει ένα χάος παραπληροφόρησης σε όλο τον κόσμο μέσα από τα βιβλία τους για το τι είναι το αυθεντικό Κινέζικο Φενγκ Σούι, πρέπει παρ’ όλα αυτά να ευχαριστήσουμε αυτούς τους ανθρώπους για το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι έκαναν γνωστό το Feng Shui ακόμα και στον καθημερινό άνθρωπο.
Τώρα το πόσοι από αυτούς που το γνώρισαν θα αναζητήσουν την Αλήθεια πίσω από όλα αυτά, είναι μία άλλη ιστορία.

Το Αυθεντικό Κλασικό Κινέζικο Feng Shui 傳統風水 του συστήματος Xuan Kong Fei Xing 玄空飛星 (Ιπτάμενα Άστρα), εξετάζει την Ροή, το Σχήμα, την Κατεύθυνση, την Ποιότητα, την Ποσότητα και τον Χρόνο, τόσο στο εξωτερικό περιβάλλον όσο και στο εσωτερικό.
Το Κλασικό Φενγκ Σούι είναι ένα λογικό σύστημα που αντιμετωπίζει το χώρο που κατοικούμε ή εργαζόμαστε ως ένα ενεργειακό σύνολο με το οποίο συναλλασσόμαστε καθημερινά, το επηρεάζουμε και μας επηρεάζει.
Είναι μία τεχνική που μας βοηθάει να εντοπίσουμε τις αρνητικές και θετικές ενέργειες και να τις εκμεταλλευτούμε προς όφελός μας για να βελτιώσουμε διάφορους τομείς της ζωής μας, όπως οι Σχέσεις, η Υγεία και ο Πλούτος.

Το Feng Shui δεν είναι εσωτερική διακόσμηση, έχει όμως άμεση σχέση με αυτή. Τα σχήματα και τα χρώματα που υπάρχουν στο χώρο επηρεάζουν τις ενέργειες (Ιπτάμενα Άστρα) που μπαίνουν από τις πόρτες και τα παράθυρα (Υδάτινα Άστρα) και αυτές που βρίσκονται πάνω στους τοίχους (Ορεινά Άστρα). Αυτές με τις σειρά τους ενισχύονται ή αποδυναμώνονται και επηρεάζουν ανάλογα τη ζωή των ενοίκων.
Είναι λοιπόν κρίσιμο να γνωρίζουμε τι είδους ενέργειες υπάρχουν σε κάθε δωμάτιο, ώστε με τα κατάλληλα σχήματα και χρώματα να μπορέσουμε να αποδυναμώσουμε τις αρνητικές και να ενισχύσουμε τις θετικές.

Πριν προχωρήσουμε σε κάποιες βασικές συμβουλές για έναν χώρο, ας ρίξουμε μια ματιά αναλύοντας κάποιες από τις θεωρίες και από τα φημισμένα κινέζικα αντικείμενα που προτείνονται από τους “ειδικούς του είδους”.


Αποξηραμένα Λουλούδια
Φενγκ Σούι και Αποξηραμένα Λουλούδια

Πετάξτε όλα τα αποξηραμένα λουλούδια από το σπίτι, συμβουλεύουν οι “ειδικοί”, είναι νεκρά φυτά και εκπέμπουν Sha Qi 殺氣 (κακή ενέργεια) και θα επηρεάσει τις σχέσεις των ατόμων και τα οικονομικά της οικογένειας.
Είναι λογικό αυτό; για σκεφτείτε λίγο πόσα “νεκρά” ξύλινα πράγματα υπάρχουν μέσα στο σπίτι μας, από το ξύλινο πάτωμα, τα έπιπλά μας, μέχρι και τα ξύλινα διακοσμητικά. Με αυτό το σκεπτικό, όλα αυτά δεν έχουν θέση μέσα στο σπίτι μας. Είναι αστείο λοιπόν να το δεχτούμε!!!
Αν σας αρέσουν τα αποξεραμένα λουλούδια, μπορείτε άφοβα να τα έχετε στο σπίτι σας, και να θυμάστε, ότι, Όλα τα όμορφα αντικείμενα εκπέμπουν Sheng Qi 生氣 (καλή ενέργεια).


Κόκκινο Πορτοφόλι
Φενγκ Σούι και Κόκκινο Πορτοφόλι

Να έχετε πάντα κόκκινο πορτοφόλι στην τσάντα σας μαζί με 3 κινέζικα νομίσματα, δεμένα με κόκκινη κλωστή, συμβουλεύουν οι “ειδικοί”,. Έτσι το πορτοφόλι σας θα είναι πάντα γεμάτο με χρήματα.
Ας το αναλύσουμε από πλευράς στοιχείων: τα χρήματα (νομίσματα) ανήκουν στο Στοιχείο του Μετάλλου, το κόκκινο πορτοφόλι και η κόκκινη κορδέλα που δένει τα νομίσματα ανήκει στο Στοιχείο της Φωτιάς. Άρα μπορούμε να πούμε ότι η Φωτιά καίει (λιώνει) το Μέταλλο (χρήματα), και αυτό δεν είναι καλό.
Αν δεχτούμε αυτή την θεωρία, το πορτοφόλι θα έπρεπε να ήταν χρώματος καφέ, Στοιχείο Γης που ενισχύει το Μέταλλο (Χρήματα). Με λίγα λόγια, έχετε ό,τι χρώμα πορτοφόλι σας αρέσει, και να είστε σίγουροι ότι δεν θα επηρεάσει τα οικονομικά σας.


Κόκκινα Κεριά
Φενγκ Σούι Κόκκινα Κεριά

Ανάψτε κόκκινα κεριά στον Νότο, έχετε κόκκινα διακοσμητικά, βάψτε κόκκινο τους τοίχους, για να ενεργοποιήσετε τον Νότο, και αυτό γιατί είναι ο τομέας της Φήμης και Αναγνώρισης, συμβουλεύουν οι “ειδικοί”.
Αυτές οι συμβολές που δίνει κάποιος είναι πολύ επικίνδυνες, ειδικά αν εκεί υπάρχουν τα Γήινα Άστρα 2 και 5 που δημιουργούν προβλήματα υγείας, ατυχημάτων, χάσιμο χρημάτων, κλπ, και θα ενεργοποιηθούν από το Στοιχείο της Φωτιάς (κόκκινα χρώματα).
Αποφύγετε να έχετε έντονα χρώματα στο σπίτι, μιας και δεν μπορούμε να ξέρουμε το είδος των ενεργειών που υπάρχουν στους συγκεκριμένους τομείς. Οι παλ αποχρώσεις είναι προτιμότερες.


Τρίποδος Βάτραχος
Φενγκ Σούι Τρίποδος Βάτραχος των Χρημάτων

Ο τρίποδας βάτραχος, ή αλλιώς Chan Chu 蟾蜍, θεωρείται από τους “ειδικούς του είδους” ως το ποιο δυνατό αντικείμενο πλούτου που πρέπει να έχετε στο σπίτι σας. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και άλλα αντικείμενα, όπως είναι η δρακοχελώνα, το χρυσό ψάρι αραουάνα (arauana), ο βούδας με τα νομίσματα, ο δράκος, κλπ. Είναι γέλιο να πιστεύουμε ότι αυτά τα αντικείμενα θα φέρουν πλούτο.
Υπάρχει μια (από τις πολλές ιστορίες), πίσω από τον τρίποδο βάτραχο, μία από αυτές είναι:
Κατά την Δυναστεία Ming 明朝 (1368–1644), αναφέρεται ότι ο Ο Liu Hai 劉海 δούλευε στο παλάτι του Αυτοκράτορα και είχε πρόσβαση στο θησαυροφυλάκιο, όπου κάθε τόσο το επισκεπτόταν και έκλεβε χρυσό και το έκρυβε σε ένα ξερό πηγάδι έξω από το παλάτι. Όταν η φρουρά έπιασε τον Liu Hai να κλέβει χρυσό τον πήγαν στον Αυτοκράτορα, και ο Liu Hai έδειξε στον Αυτοκράτορα που είχε κρύψει τον χρυσό. Ο Αυτοκράτορας διέταξε την φρουρά να πετάξουν τον Liu Hai στο πηγάδι, το οποίο είχε σχεδόν γεμίσει μέχρι πάνω από το χρυσό. Επειδή ήταν καλός άνθρωπος δεν ήθελε να αφαιρέσει την ζωή του Liu Hai, παρακάλεσε την θεά του Φεγγαριού να αποφασίσει αυτή για την τιμωρία του. Η θεά άκουσε την προσευχή του Αυτοκράτορα και μεταμόρφωσε τον Liu Hai σε τρίποδο βάτραχο.
Όπως θα έχετε καταλάβει από αυτή την ιστορία, *ο τρίποδας βάτραχος αντιπροσωπεύει τον κλέφτη* περισσότερο και όχι τον πλούτο.


Παγόδα - Πένες Καλλιγραφίας
Φενγκ Σούι Παγόδα και σετ Καλλιγραφίας

Έχετε την Παγόδα και τις Πένες Καλλιγραφίας επάνω στο γραφείου που διαβάζουν τα παιδιά σας για να γίνουν εξυπνότερα και να έχουν καλούς βαθμούς στο σχολείο, αυτό προτείνουν οι “ειδικοί”.
Αλήθεια, πόσοι από εσάς έχετε βάλει αυτά τα αντικείμενα στο γραφείο των παιδιών και είδατε να έχουν καλύτεροι βαθμοί στο σχολείο;
Τα Ιπτάμενα Άστρα είναι αυτά τα οποία θα μας δείξουν με ακρίβεια πως θα επηρεάσουν τα άτομα, την συμπεριφορά και την εξέλιξή τους σε έναν χώρο.


Κινέζικα Νομίσματα
Feng Shui Κινέζικα Νομίσματα

Κρεμάστε τα κινέζικα νομίσματα στο πόμολο της εισόδου του σπιτιού σας, ή του επαγγελματικού σας χώρου, βάλτε τα μέσα στην ταμειακή μηχανή, ή σε ένα βάζο μαζί με δικά μας χρήματα, έτσι ώστε να βγάλουμε περισσότερα.
Και εφόσον τα άτομα που το πιστεύουν, γέμισαν κάθε δωμάτιο του σπιτιού τους, ή του χώρου της δουλειάς τους, με κινέζικα νομίσματα, περιμένουν τώρα να γεμίσουν με χρήματα. Αστείο δεν είναι;
Τα Ιπτάμενα Άστρα είναι αυτά τα οποία θα μας δείξουν με ακρίβεια πως θα επηρεάσουν τα οικονομικά των ατόμων σε έναν χώρο και όχι τα νομίσματα.


Wu Lu - Κολοκύθα Υγείας
Feng Shui WuLu Calabash η Κολοκύθα της Υγείας

Η φημισμένη σε όλους Κολοκύθα της Υγείας, Calabash, ή αλλιώς WuLu, χρησιμοποιείτε στο Φενγκ Σούι ως θεραπεία για το Άστρο της ασθένειας, 2 Γη.
Προτιμάτε πάντα την Φυσική Κολοκύθα Wu Lu 葫蘆 για το Άστρο 2 Γη, μιας και η Φυσική Κολοκύθα είναι αυτή που μπορεί να αφαιρέσει την ενέργεια της ασθένειας από το Άστρο 2, και όχι η μετταλική.
Η μεταλλική κολοκύθα δεν ενδείκνυται ως θεραπεία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ως Στοιχείο Μετάλλου.
Αφαιρέστε οποιαδήποτε κόκκινο στοιχείο από επάνω της, μιας και το κόκκινο χρώμα, ως στοιχείο φωτιάς, θα ενεργοποιήσει το Γήινο Άστρο 2.


Πάπιες Μανδαρίνοι - Παιώνιες
Feng Shui Έρωτας Πάπιες Μανδαρίνοι και Παιώνιες για τα Ζευγάρια

Πάπιες μανδαρίνοι, παιώνιες, κρυστάλλινες καρδιές και πίνακες με αγκαλιασμένο ζευγάρι, είναι τα κατάλληλα αντικείμενα για την κρεβατοκάμαρα, έτσι ώστε να κρατά την φλόγα του έρωτα και της αγάπης στα ζευγάρι αναμμένη.
Οι “ειδικοί” συνιστούν, ό,τι αντικείμενα βάλουμε στην κρεβατοκάμαρα να είναι σε ζευγάρι (διπλά), γιατί συμβολίζουν λένε, το Yin (γυναίκα) και το Yang (άντρα). Επίσης συνιστούν καλύτερα τα διπλά αντικείμενα να βρίσκονται σε όλο το σπίτι για ομόνοια των μελών της οικογένειας και για καλύτερα αποτελέσματα.
Ε ναι, είναι λογικό, -ώστε να υπάρχει ομόνοια στο ζευγάρι-. Φανταστείτε τη χαρά θα κάνουν οι έμποροι αυτών των αντικειμένων, όταν θα αγοράσετε δύο αντικείμενα από το κάθε είδος.
Τα Ιπτάμενα Άστρα είναι αυτά τα οποία θα μας δείξουν πως θα επηρεάσουν την σχέση των ατόμων στο σπίτι και όχι τα αντικείμενα.


Η Κύρια Είσοδος
Φενγκ Σούι η Κύρια Είσοδος στο Feng Shui

Οι “ειδικοί” λένε να προσέχεται να διατηρείτε καθαρή την πόρτα εξωτερικά, (αυτό βέβαια, θα πρέπει να το κάνετε ούτως η άλλως, δεν χρειάζεται να σας το πουν οι “ειδικοί”).
Επίσης λένε να διατηρείτε εξωτερικά την κύρια είσοδο καλά φωτισμένη καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας, έτσι ώστε να αποτρέψει το Sha Qi 殺氣 να μπει στο σπίτι. (δεν ξέρω αν αυτό όμως κάνει καλό στην τσέπη σας από τον λογαριασμό ρεύματος που θα σας έρθει μετά). Τα Fu Dogs στην είσοδο του σπιτιού συμβολίζουν λένε, την προστασία από τα κακό πνεύματα και τους κλέφτες. (δεν ξέρω για τα πνεύματα, αλλά ο κλέφτης θα μπει, από την κατεύθυνση που υπάρχει το Υδάτινο Άστρο 3 του χάρτη, ή το Ετήσιο 3). Όσο για τον καθρέπτη απέναντι από την είσοδο, αν είναι θετικό, ή αρνητικό, εξαρτάται από το Υδάτινο Άστρο που μπαίνει.
Η κύρια είσοδος είναι το νευραλγικό σημείο του χώρου στην μελέτη Φενγκ Σούι, είναι το Στόμα του Σπιτιού, και ανάλογα το Άστρο που έρχεται από τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, ευθύνεται για ένα μεγάλο μέρος, για τις καταστάσεις και τα θέματα που δημιουργούνται στο σπίτι, ή στον χώρο εργασίας.


Το Χολ
Φενγκ Σούι στο Χωλ

Οι “ειδικοί” λένε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα μικρό χωλ εσωτερικά του σπιτιού, έτσι ώστε να ηρεμεί το Qi όταν μπει στο σπίτι, πριν κυκλοφορήσει στα υπόλοιπα δωμάτια του σπιτιού. Σπίτια χωρίς χολ, είναι κακότυχα λένε, γιατί το Qi κινείται πολύ επιθετικά με αποτέλεσμα να δημιουργούνται καβγάδες στην οικογένεια. (οπότε όσοι έχετε σπίτια χωρίς χολ, να μετακομίσετε αμέσως), ...αστείο, έτσι;
Λοιπόν, τα περισσότερα νέα σπίτια σήμερα δεν έχουν χολ, οδηγούν κατευθείαν στο σαλόνι, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κακότυχα. Το Υδάτινο Άστρο που εισέρχεται από την πόρτα ευθύνεται για τις καταστάσεις και όχι το χολ. Το σαλόνι λοιπόν, αν και μεγάλο ως χώρος, παίζει τον ίδιο ρόλο του χολ.
Προσοχή πάλι εδώ, οι “ειδικοί” λένε να αφήσετε μόνιμο το φως αναμμένο κατά τη διάρκεια της νύχτας για να αποτρέψετε το Sha Qi. (αυτή η συμβουλή, όπως έχουμε πει, θα κάνει μόνο κακό στην τσέπη σας).


Το Μπάνιο
Φενγκ Σούι στο Μπάνιο

Οι “ειδικοί” συμβουλεύουν:
- Κλείστε την πόρτα του μπάνιου γιατί από το μπάνιο βγαίνει Sha Qi 殺氣 (η κακή ενέργεια) και θα επηρεάσει όλο το υπόλοιπο σπίτι.
- Κλείστε το καπάκι της τουαλέτας για να μην φύγει το Sheng Qi 生氣 (η καλή ενέργεια) από το σπίτι.
Λοιπόν, το μπάνιο είναι χώρος όπου περνάμε λίγες ώρες την ημέρα, δεν καθόμαστε εκεί, έτσι ώστε να μας επηρεάσει το Qi.
Το αν θα κλείσουμε το καπάκι της τουαλέτας, ή όχι, είναι καθαρά θέμα αισθητικής, εκτός αυτού, όταν το Qi μπει στο σπίτι, θα κινηθεί στον χώρο και θα βρει τρόπο να φύγει από τις πόρτες, ή τα παράθυρα, δεν θα ψάχνει στο σπίτι να βρει το καπάκι της τουαλέτας ανοιχτό για να φύγει από εκεί.
Όσο για την πόρτα της τουαλέτας, θα πρέπει να μένει ανοιχτή, καθώς και όλες οι πόρτες του σπιτιού, έτσι ώστε το Qi να μπορεί να κυκλοφορήσει σε όλο το σπίτι. και ΟΧΙ, το μπάνιο δεν είναι νερό, μπορείτε να το διακοσμήσετε όπως θέλετε, και με ότι χρώμα σας αρέσει.


Η Κουζίνα
Φενγκ Σούι στην Κουζίνα

Οι “ειδικοί” συνιστούν προσοχή: Αν ο φούρνος της κουζίνας φαίνεται από την κύρια είσοδο, θα πέσετε θύμα εκμετάλλευσης και θα έχετε χάσιμο χρημάτων.
Αν ο νεροχύτης είναι απέναντι από την ηλεκτρική κουζίνα, θα υπάρχουν καβγάδες στο ζευγάρι και χωρισμό. και αυτό γιατί λένε οι “ειδικοί” ότι ο νεροχύτης είναι νερό και η ηλεκτρική κουζίνα είναι φωτιά και όπως ξέρουμε από τον κύκλο των στοιχείων, το Νερό Ελέγχει τη Φωτιά.
Λοιπόν, νερό στον νεροχύτη υπάρχει μόνο όταν είναι ανοιχτή η βρύση, και φωτιά στην ηλ. κουζίνα δεν υπάρχει, εκτός και αν μιλήσουμε για τις κουζίνες υγραερίου, αλλά και πάλι, η φωτιά αυτή είναι πολύ μικρή για να δημιουργήσει πρόβλημα.
Επίσης οι “ειδικοί” λένε, αν η συσκευή της κουζίνας, ο νεροχύτης και το ψυγείο σχηματίζουν τρίγωνο, είναι ότι χειρότερο, αλλάξτε επειγόντως τη διαρρύθμιση. υπάρχει ο κίνδυνος της φωτιάς, ...και άλλες τέτοιες αστειότητες!! Και τέλος, ο χώρος της κουζίνας, ΔΕΝ είναι νερό, ή Φωτιά για κάποιους.
Τα Ιπτάμενα Άστρα του χώρου είναι αυτά τα οποία θα μας δείξουν πως θα επηρεάσουν τα άτομα στο σπίτι.


Η Τραπεζαρία
Φενγκ Σούι στην Τραπεζαρία

Οι “ειδικοί” εδώ συνιστούν: να έχετε πίνακες με ψάρια, με άλογα, ή διάφορα άλλα αντικείμενα ειδικά για τον χώρο της τραπεζαρίας.
Να βάλετε ένα μεγάλο καθρέπτη στον χώρο της τραπεζαρίας που να αντανακλά την επιφάνεια του τραπεζιού, έτσι ώστε θα έχετε πάντα φαγητό στο τραπέζι σας (αλήθεια, αυτό δεν θα βοηθήσει στο να πάρουμε κιλά;).
Αν η κύρια είσοδος, βλέπει στην τραπεζαρία θα τρώτε πολύ και θα παχύνετε, ενώ αν βλέπει στο σαλόνι κάποιος από τους επισκέπτες σας μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, αν βλέπει την κουζίνα που μαγειρεύετε θα αντιμετωπίσετε οικονομικά ζητήματα και θα γίνετε στόχος συζητήσεων και κουτσομπολιών, ...και άλλες τέτοιες ανοησίες.


Το Σαλόνι
Φενγκ Σούι στο Σαλόνι

Χώρος χαλάρωσης, συζήτησης, ή ακόμα και δουλειάς για κάποιους, επίσης και εδώ αποφεύγουμε τα έντονα χρώματα στην διακόσμηση και στους τοίχους, εκτός και αν απαιτείται μετά από μελέτη Φενγκ Σούι από σύμβουλο.
Ο καναπές, εκεί που καθόμαστε, λένε οι “ειδικοί”, θα πρέπει να ακουμπά τοίχο, για να έχουμε προστασία και στήριξη.
Αυτό δεν είναι και εντελώς λάθος, αλλά εξαρτάται από το είδος του Qi (Ορεινό Άστρο) που υπάρχει στον τοίχο, κάποιες φορές χρειάζεται να ακουμπά ο καναπές στον τοίχο, άλλες πάλι, όχι.


Κρεβατοκάμαρα - Υπνοδωμάτιο
Φενγκ Σούι στην Κρεβατοκάμαρα και το Υπνοδωμάτιο

Η κρεβατοκάμαρα είναι χώρος ξεκούρασης και ηρεμίας. Τα Ορεινά και τα Υδάτινα Άστρα στην κρεβατοκάμαρα ευθύνονται για τις σχέσεις και την υγεία του ζευγαριού, οπότε, όσες παιώνιες, καρδιές, ή πάπιες μανδαρίνοι βάλετε στην κρεβατοκάμαρα δεν θα αλλάξει την κατάσταση που προκαλείται από τα Ιπτάμενα Άστρα.
Προτιμήστε στα υπνοδωμάτια τα γήινα χρώματα και τις παλ αποχρώσεις, και σε καμία περίπτωση, έντονα χρώματα, όπως είναι: το κόκκινο (που προτείνουν οι “ειδικοί”), το μπλε ή το πράσινο, μιας και αυτά τα χρώματα μπορούν να ενεργοποιήσουν τα δυσμενή Άστρα του χάρτη ή τα Ετήσια, 2, 5 και 3.
Όσο για τον καθρέπτη που λένε οι “ειδικοί” ότι δεν πρέπει να αντανακλά το κρεβάτι την ώρα που κοιμόμαστε, εξαρτάτε από το προσωπικό Qi του καθενός, δεν επηρεάζονται όλοι το ίδιο. Αν δείτε ότι δεν έχετε ήρεμο ύπνο, δεν κοιμάστε καλά, δοκιμάστε να καλύψετε τον καθρέπτη την ώρα του ύπνου. Αν και πάλι δεν έχετε ήρεμο ύπνο, δεν φταίει ο καθρέπτης, αλλά τα Άστρα στο υπνοδωμάτιο.


- Βασικές Συμβουλές Φενγκ Σούι -

Ακόμη και αν ένας ειδικός σύμβουλος δεν έχε δει τον χώρο, εντούτοις υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορεί κανείς να κάνει από μόνος του, ακολουθώντας τις απλές συμβουλές αυτού του άρθρου.

Η ενέργεια από τη στιγμή που θα μπει μέσα στο σπίτι σας αρχίζει να κινείται με τρόπο πολύ φυσικό, δηλαδή όπως κινείται ένας άνθρωπος. Μία από τις κύριες έγνοιες μας είναι αφενός να μπορεί να φτάσει σε όλα τα δωμάτια και αφετέρου να συγκρατηθεί μέσα στο σπίτι.
Για να επιτύχετε τον πρώτο στόχο πρέπει να απελευθερώσετε τις εισόδους της ενέργειας. Αυτές είναι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας. Καναπέδες ή άλλα έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να εμποδίζουν τα ανοίγματα είναι λοιπόν καλύτερο να απομακρυνθούν.

Οι ενέργειες έρχονται στο σπίτι από τις οκτώ κατευθύνσεις με στόχο να συναντηθούν στο βαρυτικό κέντρο του. Γι’ αυτό το λόγο σπίτια με το κέντρο τους ανοιχτό προς τους υπόλοιπος χώρους είναι καλύτερα, διότι επιτρέπουν την ροή των ενεργειών προς αυτό. Κατόπιν θα πρέπει να ανοίξετε όλες τις εσωτερικές πόρτες των δωματίων και να τις κρατάτε πάντα ανοιχτές, ναι, ναι, ακόμα και αυτή της τουαλέτας. Να κλείνετε μόνο αυτές που χρειάζεται να κλείνουν, όπως όταν κάποιος κοιμάται ή μελετάει και χρειάζεται την απομόνωσή του.

Συμβουλές που δε στηρίζονται σε κανένα λογικό επιχείρημα πρέπει να τις απορρίπτετε ως αβάσιμες

Η ενέργεια μέσα στο σπίτι ρέει γρήγορα ή αργά ανάλογα με την τοποθέτηση των επίπλων ή άλλων αντικειμένων στο δάπεδο. Στις ευθείες κινείται πιο γρήγορα και πιο επιθετικά και για αυτό πρέπει να αποφεύγονται. Κινηθείτε οι ίδιοι μέσα στο σπίτι σας ξεκινώντας από το κάθε άνοιγμα και μέσα σε κάθε δωμάτιο. Αν κάτι εμποδίζει τη «ροή» τη δική σας, εμποδίζει και τη ροή της ενέργειας. Απομακρύνετε αυτό το εμπόδιο.
Αν σε κάποιους χώρους κινείστε πιο γρήγορα τότε και η ροή της ενέργειας θα είναι πιο γρήγορη. Τοποθετήστε ένα εμπόδιο. Όχι κάποιο μελωδό, ή διακοσμητικό που να κρέμεται από το ταβάνι. Η ενέργεια κινείται στο ύψος το δικό μας. Το εμπόδιο πρέπει να είναι στο πάτωμα.

Κάνοντας τα παραπάνω έχετε κατορθώσει η ενέργεια να κινείται ήρεμα μέσα στο σπίτι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό να συγκρατείται στο χώρο σας. Αν υπάρχουν όμως μεγάλες τζαμαρίες που φτάνουν μέχρι το δάπεδο το μεγαλύτερο ποσοστό της ενέργειας θα διαφύγει από εκεί. Σε αυτή την περίπτωση, που για τα ελληνικά αρχιτεκτονικά δεδομένα δε συναντιέται συχνά, η τοποθέτηση επίπλων σε αυτά τα τεράστια ανοίγματα είναι η καλύτερη λύση.
Για να εκμεταλλευτούμε τις ενέργειες στο μεγαλύτερο ποσοστό τους πρέπει να φροντίσουμε την ανεμπόδιστη ροή τους και την παραμονή τους στο χώρο μας.

Το πάτωμα πρέπει να είναι πιο σκούρο από το ταβάνι, ακριβώς όπως η Γη είναι χρωματικά βαρύτερη από τον Ουρανό. Το σπίτι μας είναι μία μικρογραφία του κόσμου. Φανταστείτε πώς θα ήταν αν ο Ουρανός και η Γη είχαν τα ίδια χρώματα.

Ίδιο χρώμα πάνω και κάτω προκαλεί αποπροσανατολισμό και σε κάποιες περιπτώσεις ψευδαισθήσεις. Ο άνθρωπος είναι στο ενδιάμεσο. Πράγμα που σημαίνει ότι οι τοίχοι πρέπει να είναι βαμμένοι σε ένα ενδιάμεσο χρώμα. Το ανοιχτό μπεζ είναι ιδανικό στην περίπτωση που το σπίτι σας έχει ένα καφέ ή σκούρο μπεζ πάτωμα και ένα λευκό ταβάνι.

Το καθιστικό και γενικά οι χώροι κίνησης πρέπει να έχουν πιο έντονα και ζωηρά χρώματα, αυτά που στη γλώσσα του Feng Shui ονομάζουμε yang. Τα yang σχήματα είναι το στρογγυλό, το οβάλ, το ημικυκλικό ή ημισφαιρικό. Αυτά αναγκάζουν την ενέργεια να κινείται πιο γρήγορα.

Αντίθετα στα υπνοδωμάτια ή στα δωμάτια όπου θέλουμε να ξεκουραστούμε, στους λεγόμενους yin χώρους, τα σχήματα και τα χρώματα πρέπει να είναι πιο yin. Ζεστοί παλ χρωματισμοί και τετράγωνα ή παραλληλόγραμμα σχήματα εξασφαλίζουν ηρεμία, διότι κάνουν τις ενέργειες να κινούνται πιο αργά. Μην το παρακάνετε όμως. Φροντίστε να εισάγετε και κάποια πιο έντονα στοιχεία, διότι στο υπνοδωμάτιο δεν πάμε μόνο για να κοιμηθούμε.

Στους χώρους όπου μελετάμε ή διαβάζουμε τα χρώματα πρέπει να είναι ψυχρά, ώστε το μυαλό να κρατιέται καθαρό και σε εγρήγορση. Γήινα και ζεστά χρώματα μπορούν να μας κοιμίσουν και μας κάνουν να βαριόμαστε.
Στην περίπτωση που δε μπορείτε να αλλάξετε τα ήδη υπάρχοντα, χρησιμοποιείστε ανακλαστικές επιφάνειες και μεταλλικά αντικείμενα πάνω στα οποία η ενέργεια θα κινείται γρηγορότερα και αντίστοιχα και το μυαλό σας. Φροντίστε τέλος να κάθεστε σε μία σταθερή και λίγο «σκληρή» καρέκλα και πίσω να έχετε τοίχο ή κάποιο ψηλό έπιπλο.

Σε καμία περίπτωση όμως και σε κανένα δωμάτιο μη χρησιμοποιήσετε έντονα χρώματα σε μεγάλες επιφάνειες, όπως τοίχους, καναπέδες, χαλιά. Το κόκκινο χρώμα ειδικά (όσο όμορφο και αν είναι) μπορεί να ενισχύσει τις ενέργειες των Άστρων 2 και 5 που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία και να σας δημιουργήσει πρόβλημα. Ενώ το πράσινο (Άστρο 3) προκαλεί καβγάδες και επιθετικές συμπεριφορές. Χρησιμοποιείστε ένα ενιαίο χρώμα για όλο το σπίτι και αν σώνει καλά θέλετε να βάψετε κάποιο τοίχο διαφορετικό, τότε χρησιμοποιείστε ένα μικτό χρώμα και όχι βασικό (όπως το κόκκινο, το πράσινο και το μπλε). Το λευκό τέλος δε συστήνεται, διότι είναι πολύ ψυχρό και δε δημιουργεί αγάπη για το χώρο.

Πρέπει τέλος να τονίσουμε ότι οι παραπάνω συμβουλές αφορούν το χειρισμό μόνο στο εσωτερικό περιβάλλον ενός ακινήτου χωρίς να γίνεται διάκριση μεταξύ θετικών και αρνητικών ενεργειών, διότι αυτό για να βρεθεί απαιτεί τη μέτρηση του προσανατολισμού του ακινήτου και τη χρονολογία κατασκευής του.
Άλλα θέματα, όπως η κατεύθυνση, η ροή και η ποιότητα της ενέργειας στο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον καθώς και η πλήρης μελέτη του Feng Shui ενός ακινήτου χρειάζεται η επέμβαση ενός ειδικού σύμβουλου Φενγκ Σούι.

Τέλος, ο Σύμβουλος, στον οποίο θα εμπιστευθείτε τον χώρο σας και το πρόβλημά σας, πρέπει να έχει σπουδάσει το Feng Shui με κάποιο δάσκαλο και να το αποδεικνύει.
Το Feng Shui δε μαθαίνεται από βιβλία, όπως δε μπορεί να μάθει κανείς από βιβλία Ιατρική. Και η μελέτη ενός χώρου μοιάζει με ιατρική επέμβαση σε ενεργειακό επίπεδο.

Ο Σύμβουλος πριν προχωρήσει στη μελέτη του ακινήτου θα πρέπει να πάρει μέτρηση του μαγνητικού προσανατολισμού του με ακρίβεια μοίρας και να σας ζητήσει τη χρονολογία κατασκευής του. Με το συνδυασμό αυτό των δύο στοιχείων θα μπορέσει να βρει τον ενεργειακό χάρτη του ακινήτου. Η τεχνική ονομάζεται Ιπτάμενα Άστρα (Flying Stars) και είναι η πιο ολοκληρωμένη τεχνική που εφαρμόζουν οι επαγγελματίες Σύμβουλοι σήμερα.


Σχετικά Άρθρα Φενγκ Σούι

Τί είναι το Φενγκ Σούι
Οι Σχολές του Φενγκ Σούι
Το Qi | Sheng Qi & Sha Qi
Η Μελέτη Φενγκ Σούι
* Δείτε όλα τα Άρθρα Φενγκ Σούι *