24 Solar Terms Jie Qi 24 Εποχιακά Σημεία

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι το Έτος χωρίζεται σε τέσσερις εποχές: Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο και Χειμώνας.

Το κινέζικο Ημερολόγιο χωρίζεται σε 24 Ηλιακούς Όρους (Solar Terms) ή αλλιώς, "24 Εποχιακά Σημεία" ή "24 Εποχές", ή "24 Jie Qi 二十四節氣", είναι ένα Ημερολόγιο 24 Περιόδων και Κλίματος που δημιουργήθηκε από τους αγρότες στην αρχαία Κίνα και χρησιμοποιόταν αρχικά για να τους καθοδηγήσει στις γεωργικές τους υποθέσεις και τις γεωργικές δραστηριότητες. Ο οδηγός αυτός χρησιμοποιείται στην Κίνα μέχρι και σήμερα.

Τα 24 Ηλιακά Σημεία
Καθιερωμένοι από την αρχαιότητα, οι 24 Ηλιακοί Όροι ξεκινούν με την Αρχή της Άνοιξης ( Li Chun 立春 ) και τελειώνουν με το Μεγάλο Κρύο ( Da Han 大寒 ), έναν κύκλο που συνεχίζεται κάθε χρόνο.

Κάθε Ηλιακός Όρος έχει διάρκεια περίπου 15 ημέρες και καθορίζεται από τη θέση του Ήλιου στον Ουρανό.

Με βάση τη θέση του Ήλιου στον Ζωδιακό Κύκλο, τα 24 Ηλιακά Σημεία καθορίζουν τον Κύκλο της περιστροφής της Γης γύρω από τον Ήλιο, ο οποίος ουσιαστικά συνοψίζει τις διαφορετικές Θέσεις του Ήλιου στην Εκλειπτική σε διαφορετικές Εποχές του Έτους, την ακριβή Ώρα των 4 Εποχών, τους κανόνες εμφάνισης των Φυσικών Φαινομένων, όπως οι βροχοπτώσεις και οι χιονοπτώσεις και ο χρόνος ορισμένων Φαινομένων στη Φύση.

Τα 24 Ηλιακά Σημεία καθορίζονται ανάλογα με τις θέσεις της Γης στην Εκλειπτική (δηλαδή την τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο) και ο καθένας αντιστοιχεί σε μια συγκεκριμένη θέση του Ήλιου κάθε φορά που κινείται 15ο μοίρες στην εκλειπτική.

Το παραδοσιακό κινέζικο Ηλιακό Ημερολόγιο Hsia 夏历 χωρίζει το Έτος σε 24 Ηλιακούς Όρους. Το Li Chun 立春 (Αρχή της Άνοιξης) είναι ο 1ος Ηλιακός Όρος και αρχίζει όταν ο Ήλιος φτάσει στο Ουράνιο Γεωγραφικό Μήκος των 315° και τελειώνει στις 330°. Κάθε Ηλιακός Όρος καλύπτει 15° μοίρες στον Ουράνιο Θόλο.
24 Solar Terms Jie Qi
Ιστορία και Καταγωγή
Κατά τη διάρκεια της Δυναστείας Shang 商朝 (17ος αιώνας, 1046 π.Χ.), οι αρχαίοι Κινέζοι αγρότες δημιούργησαν 4 Ηλιακά Σημεία:
 • την Ανοιξιάτικη Ισημερία Chun Fen 春分
 • το Θερινό Ηλιοστάσιο Xia Zhi 夏至
 • την Φθινοπωρινή ισημερία Qiu Fen 秋分
 • το Χειμερινό Ηλιοστάσιο Dong Zhi 冬至

Παρατηρώντας τη σκιά το μεσημέρι, όταν η σκιά είναι η μικρότερη σε ένα χρόνο, είναι το Θερινό Ηλιοστάσιο, η μεγαλύτερη είναι το Χειμερινό Ηλιοστάσιο και το ενδιάμεσο είναι η Ανοιξιάτικη Ισημερία και η Φθινοπωρινή Ισημερία.
Στη Δυναστεία Zhou 周朝 (11ος αιώνας, 221 π.Χ.), χρησιμοποιήθηκαν 8 Hλιακοί Όροι και το 104 π.Χ. αποφασίστηκαν οι Αστρονομικές Θέσεις των 24 Ηλιακών Σημείων.

Έννοιες των 24 Ηλιακών Όρων
Αυτοί οι Ηλιακοί Όροι έχουν ουσιαστικούς τίτλους. Ορισμένους από αυτούς αντικατοπτρίζουν την Αλλαγή των Εποχών όπως είναι:
 • η Αρχή της Άνοιξης ( Li Chun 立春 )
 • η Αρχή του Καλοκαιριού ( Li Xia 立夏 )
 • η Αρχή του Φθινοπώρου ( Li Qiu 立秋 ) και
 • η Αρχή του Χειμώνα ( Li Dong 立冬 )
Μερικά ενσωματώνουν τα φαινόμενα του Κλίματος όπως:
 • το Ξύπνημα των Εντόμων ( Jing Zhι 驚蟄 )
 • η Καθαρή Φωτεινότητα ( Qing Ming 清明 )
 • η Μικρή Πληρότητα Σιταριού ( Xiao Man 小滿 ) και
 • η Ανάπτυξη Σιταριού ( Mang Zhong 芒種 )
Μερικά υποδηλώνουν την Aλλαγή του Kλίματος όπως:
 • ο Ερχομός των βροχών ( Yu Shui 雨水 )
 • η Βροχή των Σιτηρών ( Gu Yu 穀雨 )
 • η Μικρή Ζέστη ( Xiao Shu 小暑 )
 • η Μεγάλη Ζέστη ( Da Shu 大暑 ) και ούτω καθεξής.

Τα 24 Ηλιακά Σημεία

Οι 24 Ηλιακοί Όροι
 1. Li Chun 立春 Η Αρχή της Άνοιξης:
  4 Φεβρουαρίου - 18 Φεβρουαρίου
  Αυτή είναι η αρχή του Έτους, το Φεστιβάλ της Άνοιξης. Στην αρχαιότητα, οι άνθρωποι έκαναν προσφορές στον θεό της άνοιξης αυτή την ημέρα για να προσευχηθούν για καλή σοδειά και περιουσία για το επόμενο έτος.
 2. Yu Shui 雨水 Ερχομός των Bροχών:
  19 Φεβρουαρίου - 5 Μαρτίου
  Μετά την αρχή της άνοιξης, ο νοτιοανατολικός άνεμος αρχίζει να φυσάει και η βροχή αρχίζει να αυξάνεται. Οι Κινέζοι τείνουν να μπολιάζουν τα δέντρα αυτήν την ημέρα, καθώς η βροχή είναι καλή για τα δέντρα.
 3. Jing Zhi 驚蟄 Το Ξύπνημα των Εντόμων:
  6 Μαρτίου - 20 Μαρτίου
  Αυτή είναι η εποχή που οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν. Μόνο μετά από αυτή την ημέρα, οι αγρότες θα άρχιζαν να σπέρνουν σιτάρι και οι άνθρωποι θα πέρναγαν με καπνιστό χόρτο αψιθιάς γύρω από τις τέσσερις γωνιές του σπιτιού τους για να διώξουν φίδια, έντομα, κουνούπια, αρουραίους και μυρωδιές μούχλας.
 4. Chun Fen 春分 Ανοιξιάτικη Ισημερία:
  21 Μαρτίου - 4 Απριλίου
  Σήμερα, η Άνοιξη έχει τελειώσει το μισό και το σιτάρι μεγαλώνει πιο γρήγορα. Οι αγρότες ρίχνουν λίπασμα στα χωράφια τους που έχουν σιτάρι.
 5. Qing Ming 清明 Καθαρή Φωτεινότητα:
  5 Απριλίου - 19 Απριλίου
  Τα πάντα καθαρίζονται και γίνονται φωτεινά αυτήν την ημέρα, και οι άνθρωποι πηγαίνουν σε ανοιξιάτικες εξόδους και σκουπίζουν τους τάφους και προσφέρουν θυσίες για να θυμηθούν τους προγόνους τους.
 6. Gu Yu 穀雨 Βροχή των Σιτηρών:
  20 Απριλίου - 5 Μαΐου
  Αυτή είναι η τελευταία Ηλιακή Περίοδος της Άνοιξης. Λόγω του όγκου της βροχής είναι μια καλή περίοδος για φύτευση. Οι άνθρωποι φυτεύουν σόργο, πεπόνια και φασόλια την ώρα της βροχής των σιτηρών.
 7. Li Xia 立夏 Η Αρχή του Καλοκαιριού:
  6 Μαΐου - 20 Μαΐου
  Είναι το σημείο καμπής μεταξύ της Άνοιξης και του Καλοκαιριού, και τα φυτά που έχουν σπαρθεί την Άνοιξη έχουν μεγαλώσει αρκετά.
 8. Xiao Man 小滿 Μικρή πληρότητα Σιταριού:
  21 Μαΐου - 5 Ιουνίου
  Αυτό σημαίνει ότι οι σπόροι των καλοκαιρινών καλλιεργειών αρχίζουν να είναι γεμάτοι αλλά δεν έχουν ακόμη ωριμάσει.
 9. Mang Zhong 芒種 Ανάπτυξη Σιταριού:
  6 Ιουνίου - 21 Ιουνίου
  Οι καλοκαιρινές καλλιέργειες όπως το σιτάρι είναι έτοιμες για συγκομιδή, το καλοκαίρι δείχνει καλλιέργειες όπως το ρύζι που υποτίθεται ότι πρέπει να σπαρθούν. Έτσι είναι η πιο πολυσύχναστη εποχή του χρόνου.
 10. Xia Zhi 夏至 το Θερινό Ηλιοστάσιο:
  22 Ιουνίου - 6 Ιουλίου
  Είναι η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου σε όλα τα μέρη του βόρειου ημισφαιρίου. Την ημέρα αυτή οι βόρειοι έτρωγαν ζυμαρικά και πολλοί νότιοι λάτρευαν τους προγόνους τους.
 11. Xiao Shu 小暑 Μικρή Ζέστη:
  7 Ιουλίου - 22 Ιουλίου
  Η Eλαφριά ζέστη σημαίνει ότι αρχίζει να ζεσταίνεται, αλλά οι πιο ζεστές μέρες δεν έχουν φτάσει ακόμα. Όλες οι καλλιέργειες έχουν εισέλθει στο στάδιο της έντονης ανάπτυξης και οι αγρότες πρέπει να ενισχύσουν τη διαχείριση του αγρού.
 12. Da Shu 大暑 Μεγάλη Zέστη:
  23 Ιουλίου - 7 Αυγούστου
  Στις περισσότερες περιοχές της Κίνας, είναι η πιο ζεστή εποχή του χρόνου και οι καλλιέργειες αναπτύσσονται με ταχύτερο ρυθμό.
  Την ημέρα αυτή, οι άνθρωποι πίνουν ένα ειδικό τσάι, βάζουν τζίντζερ στον ήλιο για να στεγνώσει, καίνε ένα είδος αρωματικού φυτού και πίνουν σούπα από πρόβειο κρέας για να διώξουν την υπερβολική ζέστη.
 13. Li Qiu 立秋 Η Αρχή του φθινοπώρου:
  8 Αυγούστου - 22 Αυγούστου
  Είναι ο πρώτος Ηλιακός Όρος του Φθινοπώρου, και παρόλο που κυριολεκτικά σημαίνει την Αρχή του Φθινοπώρου, το φαινόμενο “Φθινοπωρινή Τίγρη (μετά τη ζέστη)” εξακολουθεί να εμφανίζεται. Αυτή είναι η Εποχή της Ωρίμανσης των φθινοπωρινών συγκομιδών.
 14. Chu Shu 處暑 Τέλος Ζέστης:
  23 Αυγούστου - 7 Σεπτεμβρίου
  Είναι ο Ηλιακός Όρος που αντιπροσωπεύει τη μετάβαση της θερμοκρασίας από Ζεστό σε Ψυχρό.
 15. Bai Lu 白露 Λευκή Δροσιά:
  8 Σεπτεμβρίου - 22 Σεπτεμβρίου
  Καθώς ο καιρός σταδιακά γίνεται δροσερός, η δροσιά θα εμφανιστεί νωρίς το πρωί στο έδαφος και στα σπαρτά. Μέχρι σήμερα, οι άνθρωποι θα ένιωθαν την εμφανή πτώση της θερμοκρασίας και έτσι θα ήξεραν να προστατεύουν τις καλλιέργειες από τραυματισμούς λόγω του παγετού.
 16. Qiu Fen 秋分 Φθινοπωρινή Ισημερία:
  23 Σεπτεμβρίου - 7 Οκτωβρίου
  Όπως και η Ανοιξιάτικη Ισημερία, η μέρα και η νύχτα είναι εξίσου μεγάλη αυτή την ημέρα, και είναι η ώρα για τους αγρότες να σπείρουν χειμερινό σιτάρι και χειμερινό ρύζι.
 17. Han Lu 寒露 Κρύα Δροσιά:
  8 Οκτωβρίου - 22 Οκτωβρίου
  Η δροσιά στο έδαφος είναι πιο κρύα από αυτή της Λευκής Δροσιάς και είναι πιθανό να γίνει Παγωμένη Δροσιά, γι' αυτό ονομάζεται Κρύα Δροσιά.
  Αυτή είναι η μετάβαση του κλίματος από το Δροσερό στο Ψυχρό.
 18. Shuang Jiang 霜降 Κάθοδος Παγετών:
  23 Οκτωβρίου - 6 Νοεμβρίου
  "Κάθοδος Παγετών" σημαίνει ότι ο καιρός γίνεται πιο Κρύος και ο Παγετός αρχίζει να πέφτει. Όσο νωρίτερα έρθει ο Πρώτος Παγετός, τόσο μεγαλύτερη είναι η ζημιά που προκαλεί στις καλλιέργειες. Οι άνθρωποι πρέπει να προσέχουν την υγεία τους.
 19. Li Dong 立冬 Η Αρχή του Χειμώνα:
  7 Νοεμβρίου - 21 Νοεμβρίου
  Όλες οι καλλιέργειες του φθινοπώρου πρέπει να αποξηρανθούν και να αποθηκευτούν στην αποθήκη και τα ζώα έχουν πέσει σε χειμερία νάρκη.
  Οι αγρότες να σπεύσουν να σπείρουν το χειμερινό σιτάρι. Το έργο πρόληψης δασικών πυρκαγιών θα πρέπει επίσης να τεθεί στην ημερήσια διάταξη.
 20. Xiao Xue 小雪 Μικρό Χιόνι:
  22 Νοεμβρίου - 6 Δεκεμβρίου
  Η θερμοκρασία πέφτει, σταδιακά πέφτει κάτω από τους 0℃, αλλά η Γη δεν έχει φτάσει ακόμη σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
  Αν και αρχίζει να χιονίζει, το χιόνι δεν είναι μεγάλο. Ως εκ τούτου, αυτή η ώρα ονομάζεται Ελαφρύ Χιόνι.
 21. Da Xue 大雪 Μεγάλο Χιόνι:
  7 Δεκεμβρίου - 21 Δεκεμβρίου
  Ο καιρός γίνεται πιο κρύος και είναι πιο πιθανό να πέσει χιόνι. Σύμφωνα με ένα παλιό ρητό “Ένα επίκαιρο βαρύ χιόνι υπόσχεται καλή συγκομιδή”, οπότε αν χιονίσει πολύ την εποχή του Μεγάλου Χιονιού, οι αγρότες θα είχαν καλή σοδειά αργότερα.
 22. Dong Zhi 冬至 Χειμερινό Ηλιοστάσιο:
  22 Δεκεμβρίου - 5 Ιανουαρίου
  Οι αρχαίοι πίστευαν ότι από το Χειμερινό Ηλιοστάσιο, η Yang Ενέργεια ( Qi 氣 ) του Oυρανού και της Γης αρχίζει να δυναμώνει και να δυναμώνει καθημερινά, αντιπροσωπεύοντας την Αρχή του Επόμενου Κύκλου. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι έκαναν δεήσεις στους θεούς και τους προγόνους τους αυτήν την ημέρα. Οι βόρειοι συνήθως έτρωγαν αλμυρά ζυμαρικά ενώ οι νότιοι κανονικά γλυκά ζυμαρικά.
 23. Xiao Han 小寒 Μικρό Κρύο:
  6 Ιανουαρίου - 21 Ιανουαρίου
 24. Da Han 大寒 Μεγάλο Κρύο:
  22 Ιανουαρίου - 3 Φεβρουαρίου
  Το Ελαφρύ Κρύο και το Μεγάλο Κρύο υποτίθεται ότι είναι οι πιο κρύες εποχές του χρόνου.
  Αν και είναι η χαλαρή εποχή για τη γεωργία, οι άνθρωποι είναι πολύ απασχολημένοι με την προετοιμασία για το Φεστιβάλ της Άνοιξης κατά τη διάρκεια αυτών των δύο Ηλιακών Όρων.

Εκτός από τις γεωργικές εργασίες και την πρόβλεψη των φυσικών φαινομένων που χρησιμοποιούσαν οι αγρότες στην Κίνα, αργότερα στα 24 Εποχιακά Σημεία προστέθηκαν οι Κλάδοι και τα Κλωνάρια, και με τους συνδυασμούς αυτούς είχαν σχηματίσει ένα Ημερολόγιο Προβλέψεων του Έτους, αλλά και πρόβλεψη για κάθε Μήνα μέσα στο Έτος.

Για την μέτρηση του Χρόνου στο Φενγκ Σούι χρησιμοποιείται το Ηλιακό Ημερολόγιο Hsia 夏历 για την αρχή του Έτους, συνήθως στις 3-4 Φεβρουαρίου κάθε χρόνο και ονομάζετε Li Chun 立春, η Αρχή της Άνοιξης.

Φενγκ Σούι και 24 Εποχιακά Σημεία
Στο Φενγκ Σούι, οι 24 Όροι, ονομάζονται 24 Jie Qi 節氣, και το Qi περνάει μέσα από τα 24 Βουνά, (όπου το κάθε Βουνό καλύπτει ένα φάσμα 15 μοιρών), σε ένα κύκλο 360 μοιρών στην διάρκεια ενός Έτους.
Την στιγμή που ο Ήλιος βρίσκετε σε ένα συγκεκριμένο Βουνό, δείχνει το σημείο όπου το Qi την συγκεκριμένη ημερομηνία βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο δόνησης.
Στο Φενγκ Σούι, τα 24 Jie Qi χωρίζονται σε 2 κατηγορίες:
 • Στα 24 Ηλιακά Σημεία, όπου εξετάζεται η κίνηση του Ήλιου στο Facing Βουνό του κτιρίου, σε ένα κύκλο 360 μοιρών.
 • Στα 24 Σημεία (Σεληνιακά), όπου εξετάζεται η κίνηση του Ήλιου στο Sitting Βουνό του κτιρίου, σε ένα κύκλο 360 μοιρών.
Η χρήση των 24 Σημείων είναι βασισμένες στο Facing (κίνηση του Ήλιου στο Facing Βουνό) και στο Sitting (κίνηση του Ήλιου στο Sitting Βουνό).
 • στο Facing Βουνό του κτιρίου, όπου δείχνει την κίνηση του Ήλιου να περνάει μέσα από τα 24 Βουνά κατά τη διάρκεια του Έτους.
 • στο Sitting Βουνό του κτιρίου, όπου δείχνει την κίνηση του Ήλιου να περνάει μέσα από τα 24 Βουνά κατά τη διάρκεια του Έτους.

24 Jie Qi Sun-Moon Formula

Ο Ήλιος στο Facing Βουνό
Η κίνηση του Ήλιου στο Facing Βουνό "Η Φόρμουλα του Ήλιου"
Ο Ήλιος ξεκινά το ταξίδι του στο Facing Βουνό, από το Βουνό Ren 壬 στις 0o (αρχή 4 Φεβρουαρίου) ακολουθώντας αριστερόστροφη τροχιά θα περάσει και από τα 24 Βουνά μέσα στο Έτος.

Όταν ο Ήλιος την συγκεκριμένη Ημερομηνία, βρίσκεται στο Facing Βουνό που είναι η πρόσοψη του κτιρίου μας, τότε το διάστημα αυτό λέμε, ό,τι ο Ήλιος βρίσκεται στο ποιο δυνατό σημείο του Βουνού και το Qi εκεί βρίσκετε στο μεγαλύτερο σημείο.
Αυτό το διάστημα μπορούμε να Επιλέξουμε μια ευνοϊκή Ημερομηνία, έτσι ώστε να ενεργοποιήσουμε τα Ιπτάμενα Άστρα του χώρου.

Η Ενεργοποίηση του Qi με την Φόρμουλα του Ήλιου χρησιμοποιείται για θέματα, Οικονομικά, Πωλήσεις, Ευκαιρίες, Άνοδο εργασίας, Καλές πελατειακές σχέσεις και Επενδύσεις.

Ο Ήλιος στο Sitting Βουνό
Η κίνηση του Ήλιου στο Sitting Βουνό "Η Φόρμουλα της Σελήνης"
Ο Ήλιος ξεκινά ξεκινά το ταξίδι του στο Sitting Βουνό, από το Βουνό Gen 艮 στις 45ο (αρχή 4 Φεβρουαρίου) ακολουθώντας δεξιόστροφη τροχιά θα περάσει και από τα 24 Βουνά μέσα στο Έτος.

Όταν ο Ήλιος την συγκεκριμένη Ημερομηνία, βρίσκεται στο Sitting Βουνό που είναι η πίσω πλευρά του κτιρίου μας, τότε το διάστημα αυτό λέμε, ό,τι ο Ήλιος βρίσκεται στο ποιο δυνατό σημείο του Βουνού και το Qi εκεί βρίσκετε στο μεγαλύτερο σημείο.
Αυτό το διάστημα μπορούμε να Επιλέξουμε μια ευνοϊκή Ημερομηνία, έτσι ώστε να ενεργοποιήσουμε τα Ιπτάμενα Άστρα του χώρου.

Η Ενεργοποίηση του Qi με την Φόρμουλα της Σελήνης χρησιμοποιείται για θέματα, Υγείας, Ερωτικών σχέσεων, Καλές οικογενειακές σχέσεις και την Αποθήκευση Πλούτου.


24 Jie Qi : Ηλίου και Σελήνης
01 立春 Li Chun Αρχή Άνοιξης 4 Φεβ. 壬 Ren Ν1 艮 Gen NE2
02 雨水 Yu Shui Ερχομός Βροχών 19 Φεβ. 亥 Hai NW3 寅 Yin NE3
03 驚蟄 Ding Zhi Ξύπνημα Eντόμων 6 Μαρ. 乾 Qian NW2 甲 Jia E1
04 春分 Chun Fen Ανοιξιάτικη Ισημερία 21 Μαρ. 戌 Xu NW1 卯 Mao E2
05 清明 Qing Ming Καθαρή Φωτεινότητα 5 Απρ. 辛 Xin W3 乙 Yi E3
06 穀雨 Gu Yu Βροχή Σιτηρών 20 Απρ. 酉 You W2 辰 Chen SE1
07 立夏 Li Xia Αρχή Καλοκαιριού 6 Μαι. 庚 Geng W1 巽 Xun SE2
08 小滿 Xiao Man Πληρότητα Σιταριού 21 Μαι. 申 Shen SW3 巳 Si SE3
09 芒種 Mang Zhong Ανάπτυξη Σιταριού 6 Ιουν. 坤 Kun SW2 丙 Bing S1
10 夏至 Xia Zhi Θερινό Ηλιοστάσιο 22 Ιουν. 未 Wei SW1 午 Wu S2
11 小暑 Xiao Shu Μικρή Ζέστη 7 Ιουλ. 丁 Ding S3 丁 Ding S3
12 大暑 Da Shu Μεγάλη Ζέστη 23 Ιουλ. 午 Wu S2 未 Wei SW1
13 立秋 Li Qiu Αρχή Φθινοπώρου 8 Αυγ. 丙 Bing S1 坤 Kun SW2
14 處暑 Chu Shu Τέλος Ζέστης 23 Αυγ. 巳 Si SE3 申 Shen SW3
15 白露 Bai Lu Λευκή Δροσιά 8 Σεπ. 巽 Xun SE2 庚 Geng W1
16 秋分 Qiu Fen Φθινοπωρινή Ισημερία 23 Σεπ. 辰 Chen SE1 酉 You W2
17 寒露 Han Lu Κρύα Δροσιά 8 Οκτ. 乙 Yi E3 辛 Xin W3
18 霜降 Shuang Jiang Κάθοδος Παγετών 23 Οκτ. 卯 Mao E2 戌 Xu NW1
19 立冬 Li Dong Αρχή Χειμώνα 7 Νοεμ. 甲 Jia E1 乾 Qian NW2
20 小雪 Xiao Xue Μικρό Χιόνι 22 Νοεμ. 寅 Yin NE3 亥 Hai NW3
21 大雪 Da Xue Μεγάλο Χιόνι 7 Δεκ. 艮 Gen NE2 壬 Ren N1
22 冬至 Dong Zhi Χειμερινό Ηλιοστάσιο 22 Δεκ. 丑 Chou NE1 子 Zi N2
23 小寒 Xiao Han Μικρό Κρύο 6 Ιαν. 癸 Gui N3 癸 Gui N3
24 大寒 Da Han Μεγάλο Κρύο 22 Ιαν. 子 Zi N2 丑 Chou NE1

Θέλετε να μάθετε αυτές τις τεχνικές;
Η Τεχνικές Ενεργοποίησης του Qi, "Η Φόρμουλα του Ήλιου" και "Η Φόρμουλα της Σελήνης", διδάσκεται στο Σεμινάριο Business Feng Shui.