Η Δυναμική των Πέντε Μεταμορφώσεων

Η Δυναμική των Πέντε Μεταμορφώσεων

Στις σπουδές του Nine Star Ki και του Xuan Kong Feng Shui ακολουθούμε το Qi στην συνεχή διαδικασία ενδυνάμωσης και αποδυνάμωσής του. Παρακολουθώντας το Qi σε αυτή τη διαδικασία - και ακολουθώντας το Qi μέσα από τους μήνες ενός έτους - μαθαίνουμε πώς να ξεχωρίζουμε το Qi που είναι σε φάση δύναμης και το Qi που είναι σε φάση αδυναμίας, αλλά το Qi δε μπορεί ποτέ να ταξινομηθεί, ώστε να ανήκει αποκλειστικά σε μία συγκεκριμένη εποχή, κατεύθυνση, όργανο.

Αν και τα 9 Αστρα συνδέονται με μία από τις Πέντε Φάσεις της Μεταμόρφωσης (Wuxing), δε μπορούμε να δούμε τις Πέντε Μεταμορφώσεις με ένα στατικό τρόπο.

Μην κοιτάτε τις Πέντε Μεταμορφώσεις σαν αληθινά φυσικά αντικείμενα. Εκτός του ότι δεν υπάρχει βέβαια τρόπος να διαιρέσουμε το Ένα Qi σε μικρότερα «κομμάτια», το Qi δε μπορεί να προσδιοριστεί ποσοτικά.

Εντούτοις, αν είστε 9 Φωτιά, ίσως να νιώσετε ενισχυμένος από ένα άλλο άτομο 9 Φωτιά ή σε ένα Έτος 9 Φωτιά. Ως 9 Φωτιά μπορεί να αισθανθείτε υποστήριξη από ένα άτομο Ξύλο ή τους Μήνες Ξύλου και μπορεί να νιώσετε ότι ελέγχεστε από ένα άτομο νερό, ή μπορεί να νιώσετε περιορισμένος σε Έτη και Μήνες Νερού.

Να θυμάστε όμως ότι αυτές οι τυπολογίες είναι σχετικές μεταξύ τους και προκαλούν συνήθως απλοϊκές και άκαμπτες εφαρμογές, όταν παράλληλα δεν καταλαβαίνουμε ότι κανείς δεν είναι «αυτό και αυτό το Αστρο», χωρίς να κουβαλάει το σπόρο όλων των άλλων Αστρων.

Όταν γεννηθήκατε σε ένα έτος 9 Φωτιά, δε σημαίνει τίποτε περισσότερο παρά ότι η ενέργεια Φωτιά ήταν στο απόγειό της. Δε σημαίνει ότι η Φωτιά ήταν το μόνο Qi που εισπνεύσατε με την πρώτη σας ανάσα. Όλες οι άλλες ενέργειες ήταν παρούσες στο έτος 9 Φωτιά, σε οποιαδήποτε φάση δύναμης ή αδυναμίας, ρέοντας εξίσου μέσα από τους μεσημβρινούς σας.

Ας υποθέσουμε ότι είστε 9 Φωτιά, αλλά γεννηθήκατε σε Μεταλλικούς μήνες (Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος), τότε - εκτός από την ενέργεια Φωτιάς που ήταν κυρίαρχη - σίγουρα το Μέταλλο ήταν σε φάση δύναμης αυτούς τους μήνες.

Επίσης όροι όπως «ελεγκτικός κύκλος» είναι επίσης ατυχείς. Για ένα άτομο 9 Φωτιά να είναι γεννημένος το Χειμώνα (Εποχή Νερού, π.χ. το άτομο 9 Φωτιά γεννημένο σε μία εποχή που ελέγχει το ετήσιο Αστρο του) από μόνο του δεν είναι επουδενί αρνητικό. Αν δεχθούμε ότι πρέπει να λειτουργήσουμε και να επιτύχουμε στη ζωή, τότε το νερό θα προσφέρει την αναγκαία πειθαρχία και φιλοδοξία στο 9 Φωτιά.

Αυτό το άρθρο δε μπορεί να αγγίξει παρά τα πολύ βασικά, αλλά για τον καθένα που ενδιαφέρεται για βαθύτερες σπουδές, υπάρχει ένας δυναμικός κόσμος σπουδών του Qi μπροστά του.

Για άλλη μία φορά, δε μπορούμε να διαιρέσουμε το Qi σε κομμάτια. Όποτε το κάνουμε αυτό για χάρη της κατανόησης και των σπουδών, είναι επειδή θέλουμε να μιλήσουμε για τις φάσεις δύναμης και αδυναμίας του Qi, για παράδειγμα στη δουλειά μας ως δάσκαλος ή σύμβουλος. Πρέπει να εφαρμόσουμε τις δυναμικές που δείχνονται εδώ στις εκτιμήσεις μας και στις επιλεγμένες εφαρμογές στο Nine Star Ki και το Feng Shui.

Επίτηδες αφήσαμε έξω τις εποχές στο παρακάτω διάγραμμα. Οι Πέντε Μεταμορφώσεις εξηγούνται από τους περισσότερους χρησιμοποιώντας εποχές για το Βόρειο Ημισφαίριο. Το πρόβλημα είναι ότι δε μπορούμε να πούμε ότι η Ανοιξη είναι Ξύλο, το Καλοκαίρι είναι Φωτιά, διότι οι εποχές αναστρέφονται στο Νότιο Ημισφαίριο.

Αντίθετα δείχνουμε τους μήνες που συνδέονται με τις Πέντε Μεταμορφώσεις, όπως τα Πέντε Στοιχεία συνδέονταν αρχικά με τους ηλιακούς μήνες ενός έτους. Αν λοιπόν πούμε ότι το Ξύλο κυβερνάει και είναι το πιο κυρίαρχο Qi στο Φεβρουάριο, το Μάρτιο και τον Απρίλιο, αυτό ισχύει και στο Βόρειο και στο Νότιο Ημισφαίριο, άσχετα με εποχές ή κλιματολογικές συνθήκες.

Καμία τροποποίηση δεν επιτρέπεται στο Luoshu για κανένα Ημισφαίριο, για το λόγο ότι το Luoshu δε βασίζεται στις εποχές, αλλά κυρίως στο Παγκόσμιο Qi - που ισχύει για ολόκληρο τον πλανήτη - και έχει την καταγωγή του στην τροχιά της γης γύρω από τον Ήλιο.

Επίσης δε μπορούμε να πούμε ότι το Qi είναι η Καρδιά ή το Qi είναι η κύστη. Μπορούμε μόνο να πούμε ότι το Qi κυβερνάει αυτά τα όργανα.

Ο κύκλος δείχνει οποιοδήποτε κλειστό σύστημα, είτε είναι ο κόσμος μας, ένα ηλιακό έτος, το ανθρώπινο σώμα, αλλά δε σταθεροποιεί ποτέ το Qi σε συγκεκριμένες φάσεις, εποχές ή κατευθύνσεις.

Η Δυναμική των Πέντε Μεταμορφώσεων

Ο Απρίλιος, ο Ιούλιος, ο Οκτώβριος και ο Ιανουάριος - αν και συνδέονται με τις εποχές τους - επίσης ανήκουν στη Γήινη φάση.

Σημαντικό
Υπάρχουν πολλές παραπλανητικές πληροφορίες για τον υποστηρικτικό, ενισχυτικό, αποδυναμωτικό, ελεγκτικό και καταστροφικό κύκλο. Είναι απλά ατυχές που χρησιμοποιούμε αυτούς τους όρους, αλλά πρέπει να καταλάβετε ότι αυτοί οι όροι αρχικά χρησιμοποιήθηκαν επίσης για τις πολεμικές συρράξεις.

Μην ακολουθείτε τυφλά τη λογική ότι εσείς και ο σύντροφός σας είστε ασύμβατοι, επειδή απλά το Αστρο σας ελέγχει το Αστρο του συντρόφου σας ή το αντίθετο. Συγχρόνως αυτός ο τρόπος σκέψης έχει γίνει τόσο κοινός που ίσως να μη μπορέσουμε ποτέ να τον ξεφορτωθούμε.

Στην καλύτερη περίπτωση ένα όργανο μπορεί να «ελέγχει» ή να «αποδυναμώνει» ένα άλλο όργανο και μέσα στα όρια της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής ή εσωτερικής ιατρικής μπορούμε ίσως να χρησιμοποιήσουμε τέτοιου είδους ορολογία για να επιτύχουμε αρμονία και ισορροπία στο σώμα.

Θα συναντήσουμε προβλήματα αν επεκτείνουμε αυτούς τους όρους στην αστρολογία ή το Feng Shui και ίσως να λέμε ότι «αυτό το Αστρο αποδυναμώνει αυτό το Αστρο», η «αυτό το Αστρο ελέγχει αυτό το Αστρο».

Το Αστρο 6 δεν αποδυναμώνεται από το Αστρο 1, αλλά μάλλον το Αστρο 1 προκαλεί το Αστρο 6 σε κίνηση, σε λειτουργία. Το Αστρο 6 δεν ελέγχεται τόσο από το Αστρο 9, καθώς το Αστρο 9 μπορεί να παρέχει επίσης στο Αστρο 6 φιλοδοξία, εξουσία, ώστε το Αστρο 6 να επιτύχει. Πρέπει πάντα να σκεπτόμαστε αναλογικά πριν παπαγαλίσουμε ότι έχουμε ακούσει ή διαβάσει για το Wuxing μέχρι τώρα.

Μεταξύ ανθρώπων, πολλοί παράγοντες συνεχίζουν να παίζουν ρόλο, και όχι μόνο τα αμοιβαία Αστρα. Στην πραγματικότητα, είναι πιθανόν να βρει κανείς μία πραγματικά στοργική και μακρόχρονη σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων που σχετίζονται μεταξύ τους όπως στον ελεγκτικό κύκλο, ενώ μπορεί να βρείτε ένα άλλο ζευγάρι που μαλώνει συνέχεια, είναι καχύποπτοι ο ένας για τον άλλον, αν και από τη σκοπιά του Nine Star Ki τα Αστρα τους είναι σε συμφωνία.

Εν κατακλείδι, ένα υγιές άτομο δεν ελέγχει κανέναν, ένας υγιής άνθρωπος δε νιώθει ότι ελέγχεται. Έτσι λοιπόν κοιτάξτε πέρα από τα «Αστρα» και ετοιμαστείτε να βυθιστείτε σε μία περιπέτεια χωρίς προηγούμενο.

Και τα πέντε στοιχεία εξαρτώνται το ένα από το άλλο. Κανένας κύκλος δεν είναι εξ ορισμού «αρνητικός» καθώς όλα εξαρτώνται από την αναλογία και την αντοχή ενός ανθρώπου. Στην πραγματικότητα το νερό χρειάζεται να το ελέγχει η Γη. Οποιοδήποτε στοιχείο μπορεί να λιμνάσει ή να συσσωρεύσει τόσο πολύ ενέργεια, ώστε η μείωσή του είναι καλοδεχούμενη. Χρειάζεται εμπειρία για να μπορείτε να εκτιμήσετε πλήρως αυτές τις δυναμικές.