Qi Φύση & Ιδιότητες

Ο Πλανήτης μας είναι μόνο ένα μικροσκοπικό μόριο σκόνης μέσα στο Σύμπαν. Ενέργειες από το Σύμπαν μας επηρεάζουν κάθε στιγμή.

Κατ’ αρχάς τι είναι το Φενγκ Σούι;

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι το Φενγκ Σούι αποτελείται από δύο Κινέζικους χαρακτήρες, Feng 風 (Άνεμος) και Shui 水 (Νερό). Τι σημαίνουν λοιπόν;

Ο Πλανήτης μας είναι μόνο ένα μικροσκοπικό μόριο σκόνης μέσα στο Σύμπαν. Ενέργειες από το Σύμπαν μας επηρεάζουν κάθε στιγμή. Επηρεάζουν την υγεία μας, επηρεάζουν τα συναισθήματά μας, επηρεάζουν τη σκέψη μας, επηρεάζουν τις αποφάσεις μας και επηρεάζουν τις πράξεις μας. Η υγεία μας, τα συναισθήματα, οι σκέψεις, οι αποφάσεις και οι πράξεις θα είναι η αιτία κάποιου αποτελέσματος που επηρεάζει τη ζωή μας. Αυτά συνολικά μπορούν να ονομαστούν Γήινη Τύχη.

Τι σχέση έχουν λοιπόν αυτά με τον Άνεμο και το Νερό;
Λοιπόν, κατά τη μελέτη της Γήινης Τύχης, δε χρησιμοποιούμε τον όρο «ενέργεια». Υπάρχει κάτι που ονομάζεται Τσι (Qi 氣) που είναι στοιχειώδες για αυτή τη μελέτη. Ξέρουμε την ύπαρξη του Τσι, ξέρουμε ότι υπάρχει, αλλά δεν μπορούμε να του δώσουμε έναν ορισμό. Δε χρειαζόμαστε έναν ορισμό γιατί αυτό είναι κάτι στοιχειώδες. Έτσι φτιάχνουμε ένα επιστημονικό σύστημα. Αν και το Φενγκ Σούι δεν είναι από μόνο του μία επιστήμη, μας αρέσει εντούτοις να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ακριβείς.

Οι θεμελιώδεις ιδιότητες του Qi είναι:

Το Qi μπορεί να μεταφερθεί με την κίνηση του αέρα.
Δυνατοί άνεμοι θα διασκορπίσουν το Qi.
Το Qi συγκρατιέται από το Νερό.

Εφόσον μεταφέρεται με τον άνεμο, επίσης θα το σταματήσει από ένα υλικό φράγμα όπως ένα βουνό, ένα τοίχο ή δένδρα. Ένα φράγμα που θα εμποδίσει το Qi να διασκορπιστεί.

Το Φενγκ Σούι λοιπόν είναι η μελέτη του πώς να εμποδίζουμε το Qi να διασκορπίζεται από τον Άνεμο και πώς να χρησιμοποιήσουμε το Νερό για να το συλλέξουμε για το δικό μας καλό.

Η φύση του Qi 氣

Αυτό είναι ζωτικής σημασίας όταν μελετάμε το Φενγκ Σούι. Αν δε γνωρίζουμε τη φύση αυτού που μελετάμε, θα είναι αδύνατον να χειριστούμε διαφορετικές καταστάσεις.

Υπάρχουν δύο είδη του Qi. Το ένα είναι το απτό Qi, το άλλο είναι το μη απτό Qi.

Αυτό είναι απαραίτητο, καθώς η εμπειρία μας δείχνει ότι ακόμα και αν ένα σπίτι φαίνεται να έχει καλό φενγκ σούι, οι άνθρωποι που ζουν σε αυτό το σπίτι έχουν κακή τύχη στην υγεία, τον πλούτο και τις σχέσεις. Λέγοντας ότι ένα σπίτι φαίνεται να έχει καλό φενγκ σούι εννοώ ότι το περιβάλλον είναι ωραίο, το σχέδιο του σπιτιού είναι ωραίο, το σπίτι είναι γεμάτο με φως και φρέσκο αέρα και τα έπιπλα είναι έτσι καλά τακτοποιημένα ώστε να επιτρέπουν μία ομαλή ροή της ενέργειας. Με λίγα λόγια, απλά νιώθεις άνετα να ζεις σε ένα τέτοιο σπίτι. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να υπάρχει κάτι μη απτό που ευθύνεται για την κακοτυχία.

Το απτό Qi προέρχεται από το τοπικό περιβάλλον. Τέτοιο Qi μεταφέρεται με τη ροή του αέρα. Τέτοιο Qi μπορεί επίσης να διασκορπιστεί από τη δυνατή ροή του αέρα. Το Νερό μπορεί να συγκρατήσει ένα τέτοιο Qi. Φράγματα μπορούν να εμποδίσουν την κίνηση ενός τέτοιου Qi. Η ερώτησή μας είναι λοιπόν: «Ποια είναι τα πράγματα που αποτελούν τις ιδιότητες που περιγράφουν το Qi;»

Αν προσκολληθούμε αυστηρά στην περιγραφή, τότε από το Qi θα αποκλείσουμε:
το φως, καθώς δε βασίζεται σε ένα μέσα για να ταξιδεύει και δεν διασκορπίζεται από τον άνεμο και το μαγνητισμό, καθώς δεν ταξιδεύει με τον άνεμο και δεν διασκορπίζεται από τον άνεμο.

Αυτές οι απαιτήσεις πρέπει να χαλαρώσουν λίγο καθώς δεν είναι λογικό να λέμε ότι το φως και ο μαγνητισμός δεν είναι μέρος του Φενγκ Σούι. Θα περιλάβουμε λοιπόν όλα τα είδη της ενέργειας ως σημαντικά στοιχεία του απτού Qi. Στην ουσία, το απτό Qi είναι οτιδήποτε μπορούμε να αντιληφθούμε με τις πέντε αισθήσεις μας ότι υπάρχει.

Το μη απτό Qi λοιπόν είναι κάτι που δεν μπορούν να αντιληφθούν οι πέντε αισθήσεις μας, αλλά που η ύπαρξή του είναι η μόνη εξήγηση για πολλά φαινόμενα αντίθετα με τις πέντε αισθήσεις μας.

Το Φενγκ Σούι είναι η μελέτη του τσι – πώς το τσι ρέει, πώς εντοπίζεται το τσι, πώς αντιδράει το τσι σε διάφορες φάσεις, και πώς το διαφορετικό τσι επηρεάζει τη ζωή των ανθρώπων. Προφανώς, το Φενγκ Σούι είναι επίσης η μελέτη της δημιουργίας τεχνικών για να αλλάξουμε το τσι σε ένα τόπο ώστε οι άνθρωποι να ζουν εκεί με αρμονία και ευημερία.

Η μελέτη του απτού τσι είναι η μελέτη του περιβάλλοντος. Τον παλιό καιρό αυτό ονομαζόταν "Xing Fa 形法", με την έννοια της Μεθόδου των Μορφών. Αργότερα, το ονόμασαν επίσης και Μέθοδος του Τοπίου.

Η μελέτη του μη απτού τσι είναι η μελέτη του χάρτη του τσι σε ένα σπίτι, ένα χωριό, μία πόλη ή μία χώρα χωρίς αναφορά στο τοπία. Αυτό ονομαζόταν "Li Fa 理法", που σημαίνει Μαθηματική Μέθοδος. Μπορεί να περιγραφεί ως Μέθοδος Κατανομής του Τσι.

Εφόσον το απτό και το μη απτό τσι υπάρχουν συγχρόνως, αντιδρούν μεταξύ τους. Θα είναι ατελής η μελέτη του ενός χωρίς το άλλο. Είναι λυπηρό ότι κάποιες Σχολές του Φενγκ Σούι πιστεύουν στην ύπαρξη του ενός μόνο, αλλά όχι του άλλου. Κάποιοι δάσκαλοι τείνουν να δίνουν υπερβολική προσοχή στους χάρτες του μη απτού τσι και θεωρούν τη Μέθοδο των Μορφών ως δεισιδαιμονία. Από την άλλη, κάποιοι Δάσκαλοι της Σχολής της Μορφής δεν αναγνωρίζουν την ύπαρξη του μη απτού τσι καθόλου. Υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα στο Φενγκ Σούι. Θα μιλήσω για το πιο βασικό επίπεδο σε αυτή τη σειρά.

Sheng Qi 生氣 και Sha Qi 殺氣

Υπάρχουν δύο είδη Qi, το καλό και το κακό. Το καλό είδος ονομάζεται Σενγκ Τσι (Sheng Qi 生氣) ενώ το κακό είδος ονομάζεται Σα Τσι (Sha Qi 殺氣). Η λέξη Sheng σημαίνει ζωτικός ή ζωή. Η λέξη Sha σημαίνει κακό ή θανατηφόρος. Αυτά τα δύο είδη του Qi μπορούμε κάποιες φορές να τα νιώσουμε με τις αισθήσεις μας, αλλά κάποιες άλλες φορές μπορεί να είμαστε ανίδεοι για την ύπαρξή τους.

Τα όμορφα αντικείμενα θεωρούνται Sheng Qi. Είναι ευχάριστα στα μάτια μας και αισθανόμαστε άνετα όταν κοιτάμε όμορφα αντικείμενα. Αν και αυτό που είναι ωραίο για κάποιον μπορεί να μην είναι για κάποιον άλλον, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τη γενική κοινή γνώμη.

Ένα σπίτι κτισμένο σε ένα ωραίο περιβάλλον λέγεται τότε ότι κάνει μπάνιο σε καλό φενγκ σούι, διότι περιβάλλεται από Sheng Qi. Αν το εσωτερικό ενός σπιτιού είναι καθαρό και τακτοποιημένο, αερίζεται καλά και έχει καλό φωτισμό, τότε το σπίτι επίσης είναι γεμάτο Sheng Qi. Οι άνθρωποι που ζουν σε ένα τέτοιο σπίτι θα αισθάνονται ήρεμα και ειρηνικά και η ζωή θα είναι ευχάριστη. Θα έχουν περισσότερη ενέργεια να εργάζονται και να διασκεδάζουν. Απολαμβάνουν καλό Φενγκ Σούι.

Από την άλλη μεριά, τα άσχημα αντικείμενα θεωρούνται Sha Qi. Είναι δυσάρεστα στην όραση και αισθανόμαστε άβολα με την παρουσία τους. Ένα σπίτι κτισμένο κοντά σε ένα βαλτότοπο με μύγες και κουνούπια, με άσχημη μυρωδιά που δηλητηριάζει τον αέρα, υποφέρει από κακό φενγκ σούι. Οι άνθρωποι που ζουν εκεί θα αρρωσταίνουν εύκολα και θα νιώθουν δυστυχία. Θα έχουν μία τρομακτική ζωή.

Οι Κινέζοι θεωρούν ότι η Τέλεια Τριάδα σχηματίζεται από την Αλήθεια, την Ευγένεια και την Ομορφιά. Οι αρχαίοι προσπαθούσαν για την αναζήτηση της αλήθειας. Ήταν ευγενικοί ο ένας με τον άλλον με ένα κοινό σκοπό να δημιουργήσουν έναν όμορφο κόσμο.

Σήμερα, υπάρχουν πόλεμοι φενγκ σούι σε πολλά μέρη. Αυτή είναι η πιο ανάγωγη πράξη. Η χρήση άσχημων αντικειμένων για να βλάψει τους ανταγωνιστές δημιουργεί μία πηγή Sha Qi στο σπίτι. Δεν βλάπτει μόνο τον ανταγωνιστή, αλλά και το πρόσωπο το ίδιο και άλλους αθώους γείτονες. Επαγγελματίες του Φενγκ Σούι που χρησιμοποιούν τέτοιες τεχνικές για να βγάλουν χρήματα χρειάζονται επίπληξη.

Κάποιοι διδάσκουν σε άλλους να χρησιμοποιήσουν καθρέφτες Ba Gua για να χειριστούν το σα τσι. Εξομοιώνουν το Qi με το φως, που δεν είναι σωστό. Αν το φως δεν είναι Qi, τότε τι κάνει ο καθρέπτης;

Ba Gua Mirror - Καθρέπτης Μπα Γκουα

Ba Gua Mirror - Καθρέπτης Μπα Γκουα

Λοιπόν, λένε ότι υπάρχουν τρία είδη καθρεπτών Ba Gua – ο απλός, ο κυρτός και ο κοίλος, που ο καθένας έχει μία συγκεκριμένη λειτουργία:
Ένας απλός καθρέπτης μπορεί να εκπέμψει το Sha Qi πίσω στην πηγή του.
Ένας κυρτός καθρέπτης μπορεί να συγκεντρώσει το Sha Qi σε ένα σημείο.
Ένας κοίλος καθρέπτης μπορεί να διαλύσει το Sha Qi.

Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι ένα απλός καθρέπτης θα σχηματίσει μία εικόνα στο πίσω μέρος του καθρέπτη. Αν υπάρχει μία πηγή Sha Qi έξω από το σπίτι σας, η χρήση ενός απλού καθρέπτη στην μπροστινή πόρτα θα τη φέρει εικονικά μέσα στο σπίτι σας.
Αν χρησιμοποιήσετε έναν κυρτό ή κοίλο καθρέπτη επίσης φέρνετε το σα τσι με ένα εστιασμένο τρόπο μέσα ή κοντά στο σπίτι σας. Ευτυχώς, είναι μόνο η εικόνα της πηγής του Sha Qi που ανακατεύεται, όχι το ίδιο το Sha Qi.
Εφόσον το φως αποτελεί μόνο ένα μέρος του σα τσι, το κακό που γίνεται πραγματικά δεν είναι μεγάλο. Μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δε λειτουργεί ακόμα και αν δεν προκαλεί κανένα κακό.

Αν αναλύσουμε το Φενγκ Σούι με ένα επιστημονικό μυαλό, δε θα πιστέψουμε τυφλά σε τέτοιες ψεύτικες διδασκαλίες.